7 ember halt meg az orkán miatt Dániában

Az Észak-Európában múlt héten pusztító orkán dániai halottainak száma hétfőn hétre emelkedett. Egy idős asszony, aki gyertyákkal próbálta fűteni és megvilágítani lakását, életét vesztette, amikor háza kigyulladt és porig égett. Az áldozat - az orkán utolsó halottja - 75 éves volt.

Dániában a szélvész fákat csavart ki, házakat rongált meg. Az orkán miatt megszakadt a vasúti közlekedés, és átmenetileg leálltak a kompjáratok, hidakat és autópályákat zártak le. Az alacsonyabban fekvő területeken áradásokat okozott a vihar. Több településen kiköltöztették a hideg lakásokból az egyedül élő, idős embereket. A hőmérséklet ugyanis vasárnap este jóval fagypont alá süllyedt.

Az évszázad legpusztítóbb, pénteki szélvihara után a szolgáltatók megerősítették, hogy csak a hét végére tudják visszaállítani az eredeti állapotokat. Ennek ellenére hétfőn még legalább 40 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás. A lakosság és az üzemzavar-elhárító egységek panaszáradata nyomán a koppenhágai kormány vizsgálatot akar indítani, hogy kiderítse: miért reagált olyan lassan az áramszolgáltató az orkán okozta károkra.

(MTI)

Korábban:

(1999. december 3.)