A csecseneknek szombatig el kell hagyniuk Groznijt

A polgári lakosoknak még öt napjuk van, hogy elhagyják Groznijt. Ezután az orosz tüzérség válogatás nélkül fogja támadni a csecsen fővárosban lévő célpontokat. Az orosz katonai vezetés bejelentette: a városban maradókat megsemmisítik.

A csecsen fővárost támadó orosz erők parancsnoksága hétfőn felszólította a lakosságot, hogy december 11-ig hagyják el Groznijt. Aki a határidő után is a városban marad, azt "terroristának fogják tekinteni, és megsemmisítik" - jelentették be az orosz NTV tévéadóban. E fenyegetés azt jelentheti a gyakorlatban, hogy az orosz tüzérség és légierő teljesen lerombolja Groznijt, és Gudermesz lesz Csecsenföld fővárosa. Az orosz légierő gépei az ultimátum szövegét tartalmazó röplapokat szórtak le Groznijra. A röplapok szerint az orosz csapatok által teljesen körbezárt várost egy nyugat felé, Pervomajszkaján át vezető folyosón hagyhatják el a lakosok.

Az orosz hadsereg pénteken zárta körül Groznijt, elvágva a fővárost a déli hegyvidéktől. Menekültfolyosók eddig is nyitva voltak, de a csecsen polgárok nem tudtak távozni. Egyrészt a fegyveres osztagok is akadályozták mozgásukat, másrészt Groznijban főként csak idősek és betegek maradtak.

Ilja Klebanov, a hadiipart felügyelő miniszterelnök-helyettes ugyancsak keményebb katonai fellépéssel fenyegette meg a csecsen fegyvereseket, amennyiben december 30-ig nem teszik le a fegyvert. Klebanov hétfői nyilatkozatában egyelőre nem tartotta szükségesnek "szupermodern" fegyverek bevetését Csecsenföldön.

(MTI)

Ajánló:

képek, információk, térképek

Korábban:

(1999. december 1)