Általános vasúti sztrájk kezdődött Romániában

Hétfő reggel hét órakor általános vasúti sztrájk kezdődött Romániában. A béremelést és szociális juttatásokat követelő vasutasok meghatározatlan időre hirdették meg tiltakozó akciójukat.

A Szolidaritás nevű szövetséghez tartozó vasutas szakszervezet általános munkabeszüntetése mellett a Kereskedelmi és Teherfuvarozási Vasúti Dolgozók Szakszervezete hétfőn reggel 7 és 9 óra között figyelmeztető sztrájkot tart, így a tiltakozó akció első két órájára teljesen leállt a vasúti közlekedés.

A sztrájktörvény értelmében azonban fenn kell tartani a járatok egyharmadát. A szakszervezet képviselői szerint elsősorban az üzemanyagot és élelmiszert szállító szerelvények, valamint a munkásvonatok fognak közlekedni.

Mind a szakszervezet, mind a vasúti társaságok vezetői szerint szükség van a megegyezésre, de mindkét fél a másikat vádolja azzal, hogy elzárkózik az érdemi tárgyalások elől.
A vasút és a közlekedési minisztérium képviselői 20 százalékos béremelést és gyermekenként 500 ezer lej karácsonyi támogatást ígértek a vasutasoknak. A szakszervezet ugyanakkor a fizetések 70 százalékos emelését követeli, és azt szeretné, ha a vasút minden dolgozója 1,5 millió lej karácsonyi támogatást kapna, amihez a gyermekes dolgozók gyermekenként még 1 millió lejt kapnának.

Traian Basescu közlekedési miniszter szerint a szakszervezeti követelések teljesítéséhez a vasúti jegyek árának több mint 50 százalékos növelésére lenne szükség, és ez elfogadhatatlan. A miniszter emellett megalapozatlannak tartja a vasutasok követelését azért is, mert "a legalacsonyabb fizetések is magasabbak a vasútnál, mint egy egyetemi tanáré".
A szakszervezetek szerint a vasúti társaságoknak lenne pénze a dolgozói követelések teljesítésére, és ezért érthetetlennek tartják a miniszter hajthatatlanságát.

(MTI)