A szerbek újabb magyar újságírót utasítottak ki

A szerb hatóságok hétfőn kiutasították a szövetségi államból Ladányi Miklós György Pristinában dolgozó magyar újságírót.

Gárdos Béla, a belgrádi magyar nagykövetség konzulja a hírt megerősítve elmondta: Ladányi Miklós György hétfő reggel az átmeneti nemzetközi igazgatás alá vont szerbiai Koszovó tartomány székhelyéről, Pristinából Belgrádba indult. A szerb hatóságok a tartomány és Közép-Szerbia közigazgatási határán vették őrizetbe.

Ügyében két határozat is született. A másodfokú határozatban egy évre kitiltották Ex-Jugoszláviából, valamint 100 német márkás pénzbírságot róttak ki rá. A hatóságok azzal indokolták a határozatot, hogy Ladányi Miklós György illegálisan lépett be az országba, mivel - mint mondták - előzőleg a koszovói nemzetközi békeerő egyik ellenőrzőpontján (és nem Közép-Szerbia felől) lépett koszovói területre.

Az újságírónak hétfő éjfélig kell elhagyni Szerbia területét. Gárdos Béla már a második magyar újságíró, akit a szerbek kiutasítottak.

Mint az [origo] beszámolt róla a közelmúltban Dezső János, a Magyar Rádió tudósítója kényszerült elhagyni Belgrádot. A magyar-jugoszláv állampolgárságú újságíró 1996-ban érkezett a jugoszláv fővárosba, és már hosszú ideje nem élt jugoszláv állampolgárságával. A hatóságok arra hivatkozva hárították el tartózkodási engedélye meghosszabbítását, hogy csak akkor maradhat, ha a jugoszláv törvények vonatkoznak rá.

(MTI)

Korábban:

(1999. december 1.)