Fidel Castro szankciókkal fenyegeti az Egyesült Államokat

A Fehér Ház szeretné megakadályozni, hogy politikai jelleget öltsön az amerikai parti őrség által kimentett kubai menekült kisfiú ügye, akinek Kubába való visszaszállítására Fidel Castro 72 órás haladékot adott az Egyesült Államoknak.

Az éppen hétfőn hat éves Elian Gonzalezt november 25-én találták meg Ft. Lauderdale közelében a tengeren, egy felfújt autóbelsőbe kapaszkodva, teljesen kimerülten. Mint kiderült, 13 kubai menekült lélekvesztőn igyekezett átjutni Floridába, de felborultak, és Eliannal együtt csak hárman maradtak életben.

A kisfiú édesanyja és keresztapja a menekülők között volt, mindketten meghaltak. Apja Kubában maradt, és azt állítja, hogy Eliant akarata ellenére vitték magukkal a menekülők.

Eliannak az Egyesült Államokban is élnek rokonai. Kubába történő visszajuttatásának követelését Fidel Castro személyesen és nagy szenvedéllyel karolta fel. A szenvedélyes szónok, Fidel 72-órás haladékot adott az USA-nak, ellenkező esetben szankciókkal fenyegette északi szomszédját.

Joe Lockart fehérházi szóvivő igyekezett elejét venni az eset túlértékelésének, szerinte az ügy jogi jellegű, a gyermek családi jogállásának és az Egyesült Államokat elhelyezésének kérdésében bíróság foglal majd állást.

Lockhart egyúttal szorgalmazta, hogy lépjenek előre minél előbb a kivándorlási kérdések szabályozását célzó amerikai-kubai tárgyalásokon.

(MTI)

Ajánló:

(Spanyolul.)