Nagy-Britanniában több esetben halálra éheztettek gyógyíthatatlan idős betegeket

Egy magas beosztású orvosi szaktanácsadó szerint Nagy-Britannia kórházaiban nem hivatalosan, de létezik az "önkéntelen eutanázia". E szerint a gyógyíthatatlan idős betegeknek nem adnak enni, így végül éhen halnak.

A rendőrség eddig 60 olyan halálesetet vizsgált meg, amelyben az orvosok állítólag hagyták meghalni az idős betegeket: nem adtak nekik enni vagy inni. A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat orvosi szaktanácsadója, Dr. Treloar szerint az orvosokra súlyos nyomás nehezedik, mert kevés az ágy a kórházakban. A gyógyíthatatlan betegeket sokan fölösleges tehernek tekintik, akik elfoglalják a helyet mások elől. Ilyenkor az idős betegeknek nem mindig adják meg a megfelelő kezelést, vagy egyszerűen hagyják őket éhen halni – ezért nevezték el a jelenséget "önkéntelen eutanáziának".

Treolar elmondta, hogy sokszor hallott már olyan esetekről, amikor a rokonok elmondása szerint az orvosok hagyták meghalni a betegeket, és nem tettek meg mindent életben maradásukért. Hozzátette, hogy sok esetben nehéz eldönteni az igazságot, mert vannak olyan betegségek is, amelyeket a laikusok nem ismerhetnek.

A brit orvosi szövetség (BMA) irányelveiben javasolja, hogy az orvosok maguk dönthessék el, életben tartanak-e vagy sem egy olyan súlyos beteget, aki képtelen bármiféle kommunikációra. A szövetség szerint nem minden esetben érdemes a beteg életét meghosszabbítani. A BMA szerint azért lenne szükség az új irányelvekre, mert a jelenlegi szabályozás miatt az orvosok sokféleképpen értelmezik, hogy mi az elfogadható eljárás a gyakorlatban. A BMA szerint viszont továbbra is megengedhetetlen, hogy egy orvos megölje a betegét.

(BBC)

Ajánló:

A 130 beteget halálba segítő „dr. Halált" dicsőítő honlap: Kevorkian jelenlegi címe a Kinross börtönben, az esetek kronológiája, Kevorkian beszédei (angolul)

Korábban:

(1999. október 13.)