A bajor kormány magas kitüntetésben részesítette Horn Gyulát

Az európai újraegyesítésben játszott kimagasló szerepének elismeréseként bajor kitüntetésben részesült pénteken Horn Gyula.

A bajor tartományi kormány által adományozott "Bajorországért az egyesült Európában" érdemérmet Münchenben rendezett ünnepségen nyújtotta át a volt magyar külügyminiszternek és kormányfőnek Reinhold Bocklet, a bajor kormány szövetségi és Európa-ügyi államminisztere.

Méltató beszédében a bajor politikus rámutatott: Horn Gyula nemcsak az 1989 szeptemberében hozott határnyitó kormánydöntéssel tett hitet az európai egység mellett. Öt évvel később a kormánya által elindított reformfolyamat, amely a lakosság számára fájdalmas intézkedéseket is tartalmazott, megnyitotta Magyarország előtt az utat az Európai Unió felé. Európa megosztottságának leküzdése nyomán Bajorország szorosabbra fűzhette a viszonyt szomszédaihoz, és a földrész középpontjába került. E történelmi folyamat egybefonódott Horn Gyula nevével, amit a bajor kormány az érdemérem odaítélésével kívánt elismerni.

Válaszában Horn Gyula rámutatott: az európai integráció, az EU bővítése nehéz folyamat, ám kölcsönös előnyökkel jár az unió és a leendő tagok számára. Magyarország nem áldozatot kér Brüsszeltől, amikor az EU ajtaján kopogtat, hanem meggyőződése, hogy olyan értékeket visz be magával a szervezetbe, amelyek gazdagítani fogják az Európai Uniót.

Az 1990-ben alapított bajor érdemérmet idén Horn mellett még hat személy vehette át. A korábbi évek kitüntetettjei között van Josef von Ferenczy médiavállalkozó, Habsburg Ottó, Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminiszter és Wolfgang Schüssel korábbi osztrák alkancellár.

A kitüntetés átvétele után Horn Gyula találkozott Edmund Stoiber bajor tartományi miniszterelnökkel. Eszmecseréjükön, amelynek középpontjában az EU-bővítés állt, a magyar politikus szorgalmazta olyan komplex számítás elvégzését az unió részéről, amely feketén-fehéren kimutatná azt, mennyibe kerül Brüsszelnek, illetve mekkora haszonnal járna az unió számára a bővítés. Feltétlenül szükségesnek mondta, hogy az EU végre nevezze meg a bővítés végső, hivatalos időpontját. A bajor kormányfő hangsúlyozta: az EU-nak fel kell készülnie az új tagok felvételére, egyebek között fontos szerkezeti reformokkal.

Bajorország támogatja Magyarország csatlakozását, s azon lesz, hogy Budapest elsőként léphessen be az Európai Unióba - jelentette ki Edmund Stoiber.

(MTI)