Politikai foglyok szabadon bocsátását kérték Kínában az emberi jogok napja alkalmából

A betiltott Kínai Demokrata Párt több tagja is a bebörtönzött ellenzékiek, köztük a KDP vezetőinek szabadon bocsátását követelte pénteken az emberi jogok napja alkalmából. A pénteki felhívás névtelenséget kérő szerzői követelték a Falunkung vallási mozgalom letartóztatott aktivistáinak szabadon bocsátását is.

A Kínai Demokrata Párt három alapítóját, Hszü Ven-lit, Vang Ju-kajt és Csin Jung-mint a múlt év végén ítélték 11-13 év szabadságvesztésre felforgatási kísérlet címén azután, hogy mozgalmuk törvényes elismerését követelték, példa nélkül álló kihívást intézve a Kínai Népköztársasághoz. Egy hongkongi emberi jogi szervezet pénteken közzétett jelentése
szerint 5 ezer politikai fogoly van jelenleg Kínában.

Eközben az önkényuralom több mint három évtizede után politikai elítélteket bocsát szabadon Indonézia új, reformpárti kormánya. Az ázsiai szigetország egy magas rangú büntetés-végrehajtási illetékese azt mondta, hogy elnöki rendelet alapján 90 másként gondolkodót, köztük 18 kelet-timori függetlenségi aktivistát és egy betiltott kommunista párt hat tagját helyezik szabadlábra az emberi jogok napján, pénteken.

Az elítéltek többségét Suharto 32 éves diktatúrája alatt tartóztatták le, amikor bebörtönzéssel és száműzetéssel hallgattattak el sok ellenzéki bírálót. A Suharto hatalmát elsöprő, 1998 májusi diáklázadás után utódja, B. J. Habibie már kiengedte az elítéltek jó részét, s októberi választási győzelme után Abdurrahmad Wahid elnök ígéretet tett a még börtönben maradt összes politikai fogoly elengedésére.

(MTI)

Korábban:

(1999. november 18.)