A német szövetségi elnök csütörtökön visszautasította azokat a gyanúsításokat, amelyek szerint tartományi miniszterelnökként anyagi kedvezményeket fogadott volna el. Johannes Rau az ARD televízióban arra az állításra reagált, mely szerint a 65. születésnapja alkalmából (1996. januárjában) rendezett wuppertali ünnepség költségeinek nagyrészét, 150 ezer márkát a Westdeutsche Landesbank fizette volna.

A WestLB az észak-rajna-vesztfáliai kormány tulajdonában van; Rau húsz éven át állt e tartomány kormányának az élén. 1999. július elseje óta az NSZK szövetségi elnöke.

A német szövetségi elnök a televízióban elmondta: a wuppertali ünnepséget, amelyen 1800 vendég vett részt, a düsseldorfi kormány és különböző szponzorok finanszírozták. Ebben semmi új nincsen, hiszen a dolgot már három évvel ezelőtt megvizsgálta a tartományi számvevőszék és az ügyészség, s mindent rendben lévőnek talált - állítja Rau. Az államfő felfoghatatlannak nevezte, hogy egy régi történetet ma új vádként lehet elővenni és szétkürtölni. Hozzátette: mivel fennáll annak a veszélye, hogy az ügy kárt okoz az államfői hivatalnak, s azt a pártpolitikai csatározások örvényébe taszítja, ügyvédet bízott meg érdekei képviseletével és a gyanúsítások megcáfolásával. "Azt hiszem, hogy ez az egész cáfolható" - közölte a német elnök az ARD-ben.

Az ellenzéki CDU kétes eredetű adományainak és titkos bankszámláinak novemberi kipattanása óta szinte naponta röppennek fel hírek a német pártok vezető személyiségeivel kapcsolatos állítólagos visszaélésekről, ajándékok és kedvezmények elfogadásáról. Céltábláik többnyire szociáldemokrata politikusok. Bár az érintettek rendre tagadják a felhozott vádakat, Gerhard Glogowski alsó-szászországi kormányfő (SPD) november 26-án mégis lemondásra kényszerült.

(MTI)

Ajánló:

Az SPD-ről németül