Uri Geller beperli a Nintendót

Uri Geller, a magyar származású parafenomén beperli a Nintendo céget. A videójátékok gyártásával foglalkozó japán vállalat ugyanis róla nevezte el a karácsonyi piacra szánt Pokémonjait: Jó Un-geller és Rossz Un-geller néven hozták fortgalomba a babákat. Ráadásul a játékokat népszerűsítő reklámkártyákon a szörnyecskék kezükben két behajlított kanállal láthatók.

Hatvan millió angol fontra ( 24, 5 milliárd forint) perli a Nintendo céget Uri Geller. A japánok ugyanis tudta és engedélye nélkül dobtak piacra róla elnevezett Pokémonokat.

A parafenomén teljesen véletlenül jött rá a turpisságra: karácsony előtt éppen Tokióban vásárolgatott, amikor észrevett egy, a Nintendo játékprogramot népszerűsítő reklámkártyát. A zsebszörny két meggörbített kanállal a kezében látható. Ráadásul a csak Japánban kapható játékokat Rossz Un-geller és Jó Un-geller néven árusítják. Más országokban Alakazamként futnak ugyanezek a játékfigurák.

A játékok darabját tíz angol font körüli összegért lehet megvenni, s összesen hatvan milliárd angol fontnyi forgalmat hoztak a társaságnak. Uri Geller az összeg egy ezrelékét követeli magának.

Uri Geller
Ha sikerül bebizonyítania, hogy tényleg ő ihlette a japánokat - még akkor is, ha nem tudatosan - a figura tervezésekor, szinte biztosan bezsebelheti a kártérítést.

"Nagyon haragos lettem, amikor megtudtam, hogy visszaéltek a nevemmel. Sohasem népszerűsítenék egy agresszív játékot. Különösen nem egy olyat, amiben gonosz lényként tűnök fel" - mondta Uri Geller.

A Pokémon napjainkban a világ legnagyobb játékőrülete. 151 féle szörnyecske létezik, mindegyiket máshogy hívják. Eddig egyiket sem valós személyekről nevezték el.

A Nintendo cég szóvivői nem kívántak az üggyel kapcsolatban nyilatkozni addig, amíg hivatalos értesítést nem kapnak Geller ügyvédeitől.

Korábban egyébként már az Ikea svéd bútorgyár is visszaélt a parafenomén nevével. Egy széket hoztak forgalomba Uri néven. Egyelőre még nem született ítélet az ügyben.

(The Guardian)

Ajánló:

Hírek, játékok, képregények

Korábban:

(1999. szeptember 9.) Gyilkolt a Burger King ajándéklabdája Miamiban(1999. december 28.)