Hétfőn délig a szavazásra jogosultak negyede leadta a voksát Horvátországban

A központi választási bizottság szerint hétfőn délig a szavazásra jogosultak mintegy negyede adta le voksát valamelyik pártra. Az ország egész területén zökkenőmentes a szavazás, sehonnan sem érkezett panasz a választási szabályok megsértéséről.

A kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és az ellenzéki pártok vezetői visszafogottan nyilatkoztak szavazataik leadásakor. Vlatko Pavletic, ideiglenesen államfői jogkörrel felruházott horvát parlamenti elnök azt mondta, hogy a választók rendkívül nagy számban vesznek részt a szavazáson, "mert olyan légkör és várakozás alakult ki, hogy a választások fontosak, és Franjo Tudjman halála után különlegesen fontos jelleget öltenek". Mate Granic miniszterelnök-helyettes és külügyminiszter, a január 24-én tartandó elnökválasztás egyik esélyese szerint "Horvátország a jogrendszer és a demokratikus intézmények továbbépítésének korszaka előtt áll".

A horvát tömegtájékoztatás szerint Bosznia-Hercegovina egyes városaiban sorok álltak a szavazóhelyiségek előtt, hogy a szavazásra jogosultak leadhassák voksaikat. A vasárnapi első választási napon volt olyan hercegovinai választókerület, ahol két órát is sorban álltak a horvátok, hogy szavazhassanak. Belgrádban viszont vasárnap csak 160-an adták le szavazatukat a horvát nagykövetségen, és hétfőn is csak alig 200 választó gyűlt össze a diplomáciai képviseletnél.

A horvátországi magyar kisebbségnek biztosított 1 mandátum megszerzéséért 4 jelölt szállt versenybe. A kisebbségek tagjai vagy a kisebbségi jelöltek valamelyikére, vagy az országos pártlistákra szavazhatnak, a kettőre együtt nem lehet voksolni.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. január 3.)