Hétnapos nemzeti gyász Spanyolországban

I. János Károly király édesanyjának halála miatt hétfőn hétnapos nemzeti gyászt hirdettek. Madridiak ezrei vettek végső búcsút az infánsnőtől, María de las Mercedes Bourbon- és Orléans-i házi hercegnőtől, Barcelona grófnőjétől.

María de las Mercedes

Fotó: Sergio Perez
A király által még vasárnap hozott és hétfőn kihirdetett rendeletnek megfelelően az állami intézményeken a kihirdetés napjától félárbocra engedték a nemzeti lobogót. A hercegnő 89 éves korában, vasárnap - a királyi házhoz közel álló egyik forrás szerint - szív- és légzési elégtelenségben hunyt el a Kanári-szigeteken, a királyi család lanzarotei La Mareta rezidenciáján, ahol a család az évvégét töltötte. Maga a királyi ház hivatalos közleményt nem adott ki a halál okáról. Dona María de las Mercedest kedden a Madrid melletti Escorial Palota királyi panteonjában temetik el királynőnek kijáró pompával.

A hercegnő vasárnap óta a madridi királyi palota kápolnájában van fölravatalozva. Hétfőn sok ezer spanyol alattvaló, illetve turista több órás sorban állás után rótta le kegyeletét.

(MTI)