Jelcin lányát is menesztette Putyin

Vlagyimir Putyin ügyvezető orosz államfő hétfőn leváltotta Jelcin lányát, Tatyjana Gyjacsenkót elnöki tanácsadói beosztásából. Ugyancsak felmentette Dmitrij Jakuskin eddigi elnöki szóvivőt, valamint Jelcin protokollfőnökét, Vlagyimir Sevcsenkót és az elnöki kancellária eddigi vezetőjét, Valerij Szemencsenkót és Vlagyimir Makarovot is. A hivatalos kommentárok szerint Jelcin önként távozott. Gorbacsov egykori szovjet főtitkár azonban úgy látja: a volt elnököt közvetlen környezete távolította el a hatalomból.

Putyin ügyvezető orosz elnök felmentette Tatyjana Gyjacsenkót, Jelcin lányát elnöki tanácsadói tisztségéből. Menesztése nem okozott meglepetést, Jelcin lánya ugyanis népszerűtlen volt a kormányban, mivel túlzott befolyással volt apja döntéseire.

A szintén menesztett Dmitrij Jakuskin eddigi elnöki szóvivő, az elnöki hivatal vezetőhelyettese tanácsadói posztot kapott Alekszandr Volosintól, a Kreml adminisztrációjának vezetőjétől, és marad Borisz Jelcin sajtótitkára. Az új elnöki szóvivő minden jel szerint Mihail Kozsuhov, Putyin eddigi sajtótitkára lesz.

Megválik posztjától Jelcin protokollfőnöke, Vlagyimir Sevcsenko, valamint az elnöki kancellária eddigi vezetője, Valerij Szemencsenko és Vlagyimir Makarov is - mindhárman a Kreml hivatalának helyettes vezetői voltak. Sevcsenko és Szemencsenko ugyanakkor elnöki tanácsadói posztot kapott, mivel Putyin hasznosítani szeretné tapasztalataikat.

Jelcin számára dolgozószobákat biztosítanak a Kremlben. Jakuskin hangsúlyozta, hogy Jelcin lemondása önálló döntés volt. A szóvivő cáfolta, hogy Jelcin döntését a csecsenföldi események, a problémák megoldatlansága befolyásolta volna.

A leköszönt elnök továbbra is megkapja elnöki fizetésének 75 százalékát. Személyi védelemre, ingyenes telefon- és postaszolgáltatásokra, fizetett apparátusra élete végéig számíthat.

A jelenleg Rómában tartózkodó egykori szovjet pártfőtitkár, Mihail Gorbacsov szerint Jelcin nem akart önként távozni a hatalomból, közvetlen környezete kényszerítette erre - állította Gorbacsov a La Stampa című olasz napilapban hétfőn megjelent interjújában.

Gorbacsov szerint az orosz elnök minden maradék erejével megpróbált ellenállni, és úgy tűnik, hogy a döntő érvet végül az orvosok mondták ki, miszerint mindenfajta további erőfeszítés végzetes lehet számára.

Mihail Gorbacsov arra nem tudott egyértelműen válaszolni, hogyan viselkedik majd a hatalom új birtokosa. "Annyi biztos: Putyin is ugyanolyan hazárdjátékos, mint a többiek" - mondta. "Elképzelhető, hogy a későbbiekben, miután megszerezte a teljes hatalmat, azt hiszi majd, ő diktálhatja a szabályokat. Az is lehet, hogy megpróbálja saját zsebére kamatoztatni hatalmát. Putyin kénytelen lesz folytatni a csecsenföldi háborút, mert tudja, hogy ha nem arat győzelmet, gyorsan romolhatnak pozíciói."

Az orosz alkotmány szerint három hónapon belül kell megtartani az elnökválasztást, így Vlagyimir Putyin ügyvezető államfő akár a március végénél korábbi
időpont kitűzését is kérheti a felsőháztól. Ezt Marat Baglaj, az orosz alkotmánybíróság elnöke jelentette ki hétfőn, miután az elnökválasztások kiírásának kérdéseiről konzultált Putyinnal. Az alkotmánybíró megerősítette azt is, hogy az alaptörvény
értelmében Vlagyimir Putyin az elnökválasztásokig megmarad miniszterelnöknek.

(MTI)

Ajánló:

Korábban: