Jelcinnek valószínűleg mégis vannak külföldi bankszámlái

A Newsweek nemzetközi hírmagazin szerint valószínű, hogy Borisz Jelcin leköszönt orosz elnök személyéhez kapcsolódik svájci bankokban vezetett tucatnyi különböző bankszámla, amelyeken mintegy 15 millió dollár található.

A Newsweek című hetilap legfrissebb száma szerint a Borisz Jelcin leköszönt orosz elnöknek tulajdonított számlák azok között vannak, amelyeket a svájci hatóságok az elmúlt nyáron foglaltak le bűnös úton szerzett orosz pénzek tisztására mosása ügyében folytatott vizsgálatuk során. A számlák a Newsweek meg nem nevezett forrásai szerint nem Jelcin nevén vannak, hanem orosz és más nemzetiségű üzletemberek vagy vállalatok tulajdonában.

A lap emlékeztet rá: Jelcin és munkatársai már többször tagadták, hogy a volt államfő bankszámlával rendelkezne külföldön. A Kreml azt is cáfolta, hogy az elnök és környezete bármilyen bűnös tevékenységben érintett lenne. Jelcin kijelölt utódja, Vlagyimir Putyin azonban első intézkedéseinek egyikével mentességet biztosított Jelcinnek és családjának bármilyen esetleges jogi felelősségre vonás alól.

Nyár elején került a nyilvánosság elé az a nemzetközi pénzügyi vizsgálat, amelyben több százmillió dolláros nagyságrendű pénzek tisztára mosásával gyanúsítanak orosz vállalkozókat és más személyeket. Egy, a Bank of New Yorkhoz kapcsolódó pénzügyi műveletsor esetében néhány hónappal ezelőtt már Jelcin neve is felmerült.

(MTI)

Ajánló:

Az oldalon további Jelcinnel kapcsolatos linkeket is talál

Korábban:

(1999. augusztus 27.)