Kiutasítottak egy háborús bűnökkel vádolt férfit Angliából

Kiutasítják Angliából Konrad Kalejst. Az ausztrál állampolgárságú, lett férfit azzal vádolják, hogy tagja volt egy Riga melletti koncentrációs tábor parancsnokságának. A férfi tagadja a vádakat.Kiutasítják Angliából Konrad Kalejst. Az ausztrál állampolgárságú, lett férfit azzal vádolják, hogy tagja volt egy Riga melletti koncentrációs tábor parancsnokságának.

Jack Straw brit belügyminiszter hétfőn aláírta a végzést, mely alapján Ausztráliába kiutasítják a 86 éves Kalejst.

A Simon Wiesenthal központ azzal vádolja, hogy a II. világháború idején egy Lettországban a megszállók által felállított segédrendőri alakulat tagja volt, mely kommandót 30 ezer zsidó, cigány és kommunista meggyilkolásával vádolnak.

A londoni belügyminisztérium szerint a brit bevándorlási hivatal és a rendőrség közös nyomozása nem vezetett eredményre, azaz nincs olyan adat vagy bizonyíték birtokukban, amely alapján Kalejst letartóztathatnák. Az Ausztráliába kiutasító döntést egy hatályos törvény alapján hozták meg, amely engedélyezi "a közüdv javára" teendő ilyen lépést.

Az ausztrál igazságügy miniszter a megkeresésre jelezte, a kiutasított visszatérhet befogadó hazájába és ott élhet tovább.

Konrad Kalejs 1957-ben érkezett Lettországból Ausztráliába, ahol hét év múlva megkapta az állampolgárságot. Utóbb az Egyesült Államokba utazott, de 1994-ben onnan visszairányitották Ausztráliába, miután a helyi hatóságokat tájékoztatták Kalejs esetleges náci múltjáról. A férfi 1995-ben ideiglenes letelepedési engedélyt kapott Kanadában, de onnan is kiutasították

Kalejs vasárnapi lapinterjújában hazugságnak nevezte az ellene felhozott vádakat.

(MTI)

Korábban:

(1999. december 29.)