Megkezdődött a vizsgálat Helmut Kohl ellen

Megindult a teljes körű vizsgálat az egykori német kancellár, Helmut Kohl ellen. A párthoz érkezett névtelen adományok eltitkolásával vádolt politkust párttársai igyekeznek tisztára mosni. A CDU szakértői szerint semmi titok sincs a pénzek körül: egyszerűen a CDU képviselői által fizetett tagdíjakról van szó. A szociáldemokraták kételkedve fogadják az állítást.

Teljes körű ügyészségi vizsgálat indult hétfőn Helmut Kohl ügyében. Az egykori kancellárt azzal vádolják, hogy öt éven keresztül a pártjához érkező névtelen adományokat - összesen 1,1 millió német márkát -fizetett be titkos bankszámlákra.

Az ügy nyomán tetemes bírság vár a pártra. A német törvények értelmében ugyanis a nem szabályos adományokat elfogadó pártnak egyrészt az így átvett összeget, másrészt annak kétszeresét kitevő büntetést kell befizetnie a Bundestag pénztárába - írta az MTI.
Mint a CDU kincstárnoka, Matthias Wissmann közölte, a CDU máris 7,3 millió márkás tartalékot különített el a várható bírság céljára.

A botrány utolérte a Német Kereszténydemokrata Párt (CDU) elnökét, Wolfgang Schaeuble-t is -írta a BBC. Hans Georg Wagner, a szociáldemokraták (SDP) egyik idősebb képviselője azt állította: Schaeuble-nek mindenképpen tudnia kellett a vitatott 1,1 millió német márkáról. A pénzt abban az időben utalta a CDU frakciója a párt központjába, amikor Schaeuble volt a frakcióvezető. Más, név nélkül nyilatkozó kormánypárti képviselők egy készpénzzel teli bőröndről beszélnek.

A Zöldek frakcióvezetője, Rezzo Schlauch szerint erősen kétséges, hogy ennyi pénz származhat-e tagdíjakból.

A német kerszténydemokraták - kihasználva a legvégső törvényes határidőt - december 31-én nyújtottak be egy új, az egész 1998-as évre kiterjedő elszámolást. Ebben már olyan adományok is szerepeltek, amiket Kohl csak a legutóbbi időkben említett. Összesen 2,43 millió márkát találtak a párt könyvelésében, aminek nem igazolható az eredete.

A CDU tanácsadója, Andreas Schmidt minden vádat tagad: szerinte a pénz egyáltalán nem titkos, ugyanis tagdíjakból származik. Pártja minden parlamenti képviselője havi 50 márkát fizetett be. "Az átutalások teljesen szabályosan történtek" -mondta Schmidt. A kormánypártok szerint azonban nem a hivatalos, hanem a "fekete"pártkasszában kötöttek ki az átutalt össezegek.

Joachim Hoerster, a CDU parlamenti frakciójának üzleti tanácsadója pedig azt állította, az egész tranzakciót ő javasolta.

Schaeuber minden támadás ellenére bízik Kohl ártatlanságában. Szerinte az egykori kancellár tisztázódni fog, sőt, 30 év múlva utcák és terek őrzik majd emlékét - idézte a BBC Schaeubert.

Ajánló:

németül

Korábban: