Megkezdődtek a választások Horvátországban

Hétfő reggel megkezdődtek a horvát parlamenti választások. Az előrejelzések szerint az ellenzéki szociáldemokrata-szociálliberális koalíció fog az első helyen végezni. A Franjo Tudjman alapította Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a második helyre esélyes. Nyugati elemzők szerint az ellenzék győzelme véget vetne Horvátország nemzetközi elszigeteltségének és a külföldi befektetők is szívesebben mennének Horvátországba.

Horvátországban hétfő reggel 7 órakor megkezdődtek a parlamenti választások, melyek során a kétkamarás parlament képviselőházát választják újjá. A központi választási bizottság szerint a munkaszüneti nappá nyilvánított szavazási napon 19 óráig Horvátországban 3,8 millió, külföldön 350 ezer választópolgár adhatja le szavazatát. Az első eredményeket éjfél körül teszi közzé a választási bizottság.


A horvát ellenzéki pártok vezetői Fotó: Nikola Solic
A horvát választásokon 35 párt és 15 koalíció indított jelölteket a listákon. A függetlenek 20 választási listát tudtak összeállítani, a kisebbségek 5 képviselőt juttatnak mandátumhoz. A magyar kisebbség egy képviselőt juttathat a parlamentbe. A bekerüléshez egyaránt legalább 5 százalékos támogatottságot kell megszerezniük a pártoknak és a pártkoalícióknak is. A kisebbségeknél egyszerű szavazattöbbség dönt.

A választási törvény alapján az országot 10 választókerületre osztották, amelyek mindegyikében 14 képviselőt választhatnak meg a szavazók. A 11. választókörzetben a külföldön élő horvát állampolgárok választanak képviselőket, a tizenkettedikben a kisebbségek tagjai.

Az előrejelzések szerint az ellenzéki szociáldemokrata-szociálliberális koalíció fog az első helyen végezni, a Franjo Tudjman alapította és közel egy évtizede hatalmon levő Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) a második helyre esélyes, míg 4 kisebb ellenzéki párt koalíciója a harmadik helyen fog végezni. Rajtuk kívül csak a jobboldali kereszténydemokrata-jogpárti koalíció jut majd parlamenti képviselethez az előrejelzések szerint. Az ellenzéki pártok már hetekkel ezelőtt megállapodást írtak alá arról, hogy nem lépnek koalícióra a HDZ-vel. A kormánypárt vezetői pedig bejelentették, a szociáldemokratákon kívül bármelyik párttal el tudják képzelni a koalíciós kormányzást.

A szavazás tisztaságát mintegy 1000 külföldi - közöttük a magyar Országgyűlés képviselői - és 6000 hazai megfigyelő ellenőrzi. A horvát és a nemzetközi sajtó képviseletében mintegy 300 újságíró követi a választásokat a zágrábi parlamentben kialakított nemzetközi sajtóközpontban.

***

Horvátország gazdaságának átalakítása a legfontosabb rövid távon a Reuters által megkérdezett nyugati elemzők szerint. Az ellenzék győzelme véget vetne Horvátország nemzetközi elszigeteltségének és a külföldi befektetők is szívesen mennének Horvátországba. Ha a horvát szociálliberális-szociáldemokrata ellenzéki blokk kerülne kormányra ígéreteik szerint csökkentenék az áfát és ösztönöznék a külföldi befektetőket.

Goranko Fizulic nagyvállalkozó, aki választási győzelem esetén a gazdasági tárca vezető posztjának várományosa lehet, elmondta: az új kormány hivatali ideje első fél évében megkezdi a jelenleg 22 százalékos általános forgalmi adó csökkentését, amelynek végcélja a 17 százalékos általános adókulcs kialakítása. Fizulic szerint az ellenzék már jövőre 17 százalékkal csökkentené a háborús kiadások miatt felduzzadt költségvetési kiadásokat, ami megnyithatja az utat az IMF-hitelek előtt.

(MTI)

Ajánló:

(hotvátul és angolul)

Korábban:

(1999. december 1.)