Tizenöten haltak meg Kasmírban egy robbantás következtében

Robbantás történt Kasmírban egy zsúfolt piacon. Tizenöt ember meghalt, harmincan megsérültek. India három napja engedett el három kasmíri lázadót, cserébe az eltérített gép túszainak szabadon bocsátásáért.

Egy robbantás tizenöt embert, köztük két indiai htárőrt ölt meg, és harmincat megsebesített hétfőn Kasmírban. A CNN információi szerint a robbantás egy zsúfolt zöldségpiacon, helyi idő szerint kevéssel 10 óra után történt. Valószínűleg taposóakna okozta a robbantást, amit egyelőre senki nem vállalt.

A robbantás három nappal azután történt, hogy India kiengedett a börtönből három kasmíri lázadót, cserébe a több mint 150 túsz szabadságáért, akiket 8 napig tartottak fogva az indiai repülőgép fedélzetén. A hat gépeltérítő eredetileg 35 kasmíri szélsőséges szabadon bocsátását követelte, de végül 3 lázadó elengedésével is megelégedtek.
Atal Behari Vadzspaji indiai miniszterelnök hétfőn azzal vádolta meg Pakisztánt, hogy Iszlámábád állt az indiai utasszállító repülőgép eltérítésének hátterében. A pakisztáni vezetés tagadja az
indiai vádakat, és azt is, hogy a túszszedők Pakisztánba menekültek volna Afganisztánból.

Kasmír birtoklásáért India és Pakisztán között már évtizedek óta zajlik a vita. India nagyjából kétharmadát ellenőrzi a tartománynak, amely speciális autonómiát élvez. A fennmaradó terület Pakisztáné. 1990 januárjában a kasmíri gerillák lázadást kezdeményeztek az indiai uralom ellen. A felkelésben több mint 25 ezer embert öltek meg. A lázadás támogatásáért India Pakisztánt vádolta. Pakisztán tagadja a vádat, de elismerte a gerillák politikai támogatását.

Néhány órával később az MTI információi szerint indiai oldalról aknavetőkkel lőtték Kasmír Pakisztánhoz tartozó részét. A támadásban legkevesebb három ember életét vesztette és heten megsérültek.

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(1999. június 2.)