Véres összecsapások törtek ki Egyiptomban

Halálos áldozatokat követelő összetűzések kezdődtek Egyiptomban. A kopt keresztények által sűrűn lakott országrészben egy veszekedés nyomán szabadultak el az indulatok a muzulmán és a keresztény lakosság között. Több faluban kijárási tilalmat rendeltek el, de a rendet még nem sikerült helyreállítani.

Meghalt 25 kopt keresztény Egyiptomban. A keresztények és muzulmánok közötti összecsapásokban ezen kívül tízen eltűntek Felső-Egyiptomban - közölte a helyi püspök.

Az al-baljanai egyházmegye püspöke, amelynek néhány településén a keresztény-muzulmán zavargások kitörtek, hozzátette: a halálos
áldozatok valamennyien a Kairótól 440 kilométerre délre fekvő el-Kuseh falu lakói.

A koptok egyedül el-Kusehban alkotnak
többséget, a szomszédos falvakban kisebbségben vannak. A vallási eredetű zavargások azután kezdődtek a faluban, hogy szerdán egy muzulmán utcai árus egy kopt boltban hitelbe
akart kelmét vásárolni. A keresztény tulajdonos ezt megtagadta, a szóváltásban állítólag sértéseket vágott a muszlim kereskedő fejéhez. A muzulmán árus szilveszterkor visszatért az üzletbe testvéreivel, és lövöldözni kezdtek.

A belügyminisztérium szerint a biztonsági erők szilveszterkor lezárták az el-Kuseh településről kivezető utakat azután, hogy értesültek az első
összecsapásokról.

A helyi vezetők kijárási tilalmat vezettek be, az iskolák hétfőn zárva maradtak. A településen a
szemben álló felek már a háztetőkről lövöldözték egymást a kijárási tilalom bevezetése előtt.

"A biztonsági szervek ellenőrzésük alá
vonták a helyet, a faluban most nyugalom honol" -
állították a környéket ellenőrző belügyi alakulatok vezetői.

Az AP francia hírügynökség értesülései szerint viszont az összecsapások átterjedtek két szomszédos falura. Itt istentisztelet után a muzulmánok bezúzták a keresztény boltok ablakait, és felperzselték az üzleteket.

Ahmed Abdel-Aszisz Bakr helyi kormányzó hivatala közölte, hogy Bakr hétfőn el-Kusehba utazik, ahol találkozik a keresztények és a muzulmánok képviselőivel.

(MTI)