A Nagy-Britanniából kiutasított Kalejs pénteken Ausztráliába érkezett. A férfit azzal vádolják, hogy a második világháború idején Lettországban annak a segédrendőri osztagnak a tagja volt, amely harmincezer zsidó, cigány és kommunista meggyilkolásáért felelős.

A 86 éves lett származású ausztrál állampolgárt több országban a nácikkal való együttműködéssel gyanúsítják. A melbourne-i repülőtéren mintegy ötven diák tiltakozott Kalejs ausztráliai tartózkodása ellen.

Érkezése előtt néhány órával a háborús bűnöket vizsgáló ausztrál szolgálat korábbi vezetője, Bob Greenwood egy tévéinterjúban kijelentette: elegendő tény áll rendelkezésre ahhoz, hogy fel lehessen újítani a Kalejs elleni vizsgálatot. Kalejs eddig Viktor Kalnins néven élt egy tehetős nyugdíjasoknak fenntartott közép-angliai otthonban. Most a jeruzsálemi Simon Wiesenthal Központ azzal vádolja, hogy a második világháború idején Lettországban annak a megszállókkal együttműködő segédrendőri osztagnak a tagja volt, amely 30 ezer zsidó, cigány és kommunista meggyilkolásáért felelős.

Tom Lantos, az amerikai kongresszus baltikumi körúton tartózkodó képviselője pénteken felszólította Ausztráliát, hogy "erélyesen" járjon el a háborús bűnökkel gyanúsított Kalejs ügyében. A magyar származású politikus - aki maga is a holokauszt túlélője - az észt fővárosból, Tallinnból beszélve úgy vélekedett, hogy e dolgok tisztába tétele azon országok feladata, ahol a gyanúsított él vagy háborús bűneit elkövette. Lettország a héten bejelentette, hogy felújította Kalejs ügyét, ausztrál tisztségviselők azonban úgy nyilatkoztak, hogy csak akkor indítanak eljárást ellene, ha új információk birtokába jutnak. Kalejst azután utasították ki Nagy-Britanniából, hogy a bevándorlási hivatal és a rendőrség közös nyomozása nem talált ellene bizonyítékot, a kormány viszont a bírálatok kereszttüzébe került, amiért nem vette őrizetbe Kalejst. Az idős férfi csütörtökön elutazott Nagy-Britanniából, még mielőtt a hatóságok a kiutasítás érvényesítése érdekében őrizetbe vették volna.

Kalejs 1950-ben érkezett Lettországból Ausztráliába, és hét évvel később megkapta az állampolgárságot. 1959-ben az Egyesült Államokba települt át, onnan azonban 1994-ben visszairányították, miután a hatóságok tudomást szereztek múltjáról. A férfi 1995-ben Kanadában telepedett le, de hamarosan onnan is távoznia kellett.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. január 6.)