Ellentmondásosnak nevezi a francia és a német hírügynökség Gennagyij Trosev altábornagy bejelentését a grozniji előrenyomulás leállításáról, és úgy véli, hogy a váratlan döntés veszélyeztetheti Vlagyimir Putyin esélyeit a március 26-i elnökválasztáson.

Trosev az AP jelentése szerint azt mondta, hogy felfüggesztik a "katonai műveleteket minden irányban" Groznij körzetében, később pedig - ugyancsak az NTV televízióban - azt is mondta, hogy ez nem jelenti a katonai műveletek végét, azok éjjel-nappal folytatódnak.

A védelmi minisztérium egy szóvivője nem tudja pontosan, milyen katonai tevékenységre utalt Trosev. AZ ITAR-TASZSZ azzal hidalta át az ellentmondást mozdoki jelentésében, hogy Trosev a Groznij elleni légi- és tüzérségi támadás leállításáról beszélt, illetve arról, hogy a harcok ennek ellenére tovább folytatódnak Groznij egyes, a civil lakosság által elhagyott kerületeiben.

Az AFP jelentése szerint a Groznij elleni offenzíva felfüggesztésének bejelentése két héttel elindítása után veszélyeztetheti Putyin esélyeit az elnökválasztáson, hiszen sikere közvetlenül kapcsolódik a csecsenföldi hadjárathoz.

A dpa szerint is csorbíthatja Putyin esélyeit egy katonai balsiker a csecsenföldi háborúban, amelytől egész sorsa függ. Az óév utolsó napján leköszönt Borisz Jelcin szentföldi zarándokútján azt mondta, hogy még két hónapig tart a háború, aztán béke lesz, és az orosz zászlót lengeti a szél Csecsenföld fölött.

(MTI)

Korábban:

(2000. január 7.)