Kiszabadult pénteken a délkelet-angliai Elmley börtönből Jonathan Aitken, a Konzervatív Párt korábbi kabinetminisztere. A politikusnak másfél éves büntetéséből csak hét hónapot kellett leülnie. A büntetés hátralevő részét házi őrizetben kell letöltenie.

Jonathan Aitkent, John Major korábbi brit kormányfő kabinetjének miniszterét a múlt év júniusában börtönözték be, miután beismerte, hogy hamisan tanúzott, és félrevezette a bíróságot. Aitkent másfél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték.

A brit média 1995-ben leplezte le Atkient. A politikust az Irán elleni fegyverszállítási tilalom tudatos megkerülésével vádolták a londoni lapok. Aitken ugyanis igazgatói tisztséget töltött be egy olyan brit vállalat vezetőségében, amely az embargó kijátszásával haditengerészeti tüzérségi fegyvereket adott el az iszlám köztársaságnak.

A bíróság a börtönbüntetést házi őrizetre enyhítette. Aitken este 7 és reggel 7 óra között nem hagyhatja el londoni lakását. Emellett két hónapig egy elektronikus megfigyelő karperecet kell viselnie, aminek segítségével ellenőrizhető, hogy hol tartózkodik.

Atkien rövid fogva tartása alatt két börtönt is megjárt. Az első helyen, Strandford Hillben rabtársai meg akarták verni. Ráadásul készült róla egy felvétel, amelyen meztelenül látható egy másik fogvatartottal. Ezután szállították át egy másik börtönbe, a délkelet-angliai Elmleybe.

(MTI)

Ajánló:

angolul