Politikusok és tömegtájékoztatási eszközök mozgósítják a közvéleményt az Európai Unió azon tervei ellen, amelyek szerintük a nemzeti étel halálát jelentenék. Olasz sajtójelentések szerint a brüsszeli bürokraták fel akarják számolni az olasz lepénykenyér sütésére használt hagyományos fatüzelésű kemencét.

Tüzifa helyett csupán földgáz- vagy villanytüzelésű kemencéket engedélyezne az Európai Bizottság, amely higiéniai és egészségügyi megfontolásokra hivatkozik. Rómában azonban az olasz konyha legszentebb fogása elleni merényletként fogják fel a brüsszeli terveket.

Olaszországban a pizza nem csupán egy étel, hanem a nemzeti kultúra része - állapította meg a dpa hírügynökség. Minden háziasszony, minden olasz tisztában van azzal, hogy kizárólag tüzifa, lehetőleg bükkfa adja meg az igazi "gustót", a pizzatészta utánozhatatlan ízét. Csak az agyagkemencében előállított 450 Celsius fok mellett nyeri el a tésztalángos egyedülálló konzisztenciáját: közepén puha és szaftos, a szélein ropogós és barna, az sem baj, ha kissé megégett.

Brüsszel elképzelései szerint ráadásul a jövőben csak 300 és 350 Celsius fok közötti hőmérsékleten lenne szabad sütni a pizzát. A sütési idő ezáltal 1-ről 3 percre növekedne. Az olaszok számára ez
már a rémségek netovábbja. "Az így sütött pizza teljesen száraz lenne" - panaszkodott a La Repubblica.
- A fatüzelésű kemence alapvető fontosságú - állapította meg kategórikusan Sergio Micciu, a nápolyi pizzasütők szövetségének vezetője.

Olaszországban, ahol 35 ezer pizzéria található, naponta 7 millió pizzát esznek. Negyedmillió munkahely függ e milliárdos iparágtól.

Brüsszel még nem döntött véglegesen. Rómába eddig csak egy ideiglenes értesítés érkezett, amely alapján egyelőre még folytatható a tüzifával való pizzasütés. Sok itáliai önkormányzat azonban a brüsszeli szándékokat szem előtt tartva már habozik új engedélyeket kiadni fatüzelésű pizzakemencék működtetésére.

(MTI)

Ajánló: