A bevándorlási hivatal döntése ellenére nem engedik haza a kubai kisfiút

A floridai Miami-Dade kerület választott családjogi bírónője, Rosa Rodriguez hétfői végzésében úgy döntött, hogy egyelőre, amíg március 6-án ki nem hallgatják, nem adható vissza kubai apjának a hat éves Elian Gonzalez. A bírónő annak ellenére döntött így, hogy az amerikai bevándorlási hivatal a minap úgy határozott: a jog alapján egyértelműen au életben maradt apának, jelen esetben az apának van joga ekdönteni, hol legyen a gyernek. A kisfiú tavaly novemberben menekültként érkezett Amerikába.

A kisfiút tavaly novemberben kubai édesanyja vitte magával, hogy másokkal együtt bárkán elmeneküljenek a kommunista szigetországból. A bárka elsüllyedt, a menekülők többsége - köztük Elian édesanyja - a hullámok közt lelte halálát. A kisfiút az amerikai parti őrség mentette ki november 25-én. Azóta Miamiban élő rokonainál tartózkodik.

Édesapja azonban - akitől az anya korábban elvált - Kubában él és visszaköveteli Elian Gonzalezt. Az apa követeléséhez politikai támogatást nyújt Fidel Castro kubai elnök. Havannában hosszú hetek óta csaknem minden nap több ezres - néha százezres - tömegtüntetést szerveznek. Kubában emberrablásnak minősítik a történteket, és azt hangoztatják, hogy a gyermek szabadságának visszaadását akarják elérni.

Az amerikai bevándorlási hivatal, amely kormányzati intézmény, a minap úgy döntött, hogy a jog alapján egyértelműen az életben maradt szülőnek, jelen esetben az apának van joga eldönteni, hol legyen a gyermek. Ennek megfelelően a bevándorlási hatóság arra készül, hogy napokon belül visszaadja Eliant kubai édesapjának. A hatósági állásfoglalás azonban hallatlanul felbőszítette nem
csupán a Miami környékén élő kubai százezreket - ahol választott tisztségként a bírói hivatalt betölti a fentebb említett hétfői végzést meghozó Rosa Rodriguez bírónő -, hanem azokat a politikai köröket is, amelyek nagy hangsúlyt helyeznek a Castro-rendszerrel szembeni kemény fellépésre.

Dan Burton republikánus szenátor, aki korábban társszerzője volta Kuba elleni embargós rendszabályokat tartalmazó törvénynek, a hét végén washingtoni kongresszusi meghallgatásra idézte be február 10-re a hat éves Elian Gonzalezt. Lépésének bevallott célja az volt, hogy időt lehessen nyerni, valamire hivatkozva el lehessen halasztani a kisfiú Kubába történő visszaküldését. Az idézés jogilag több szempontból kétes értékű. Először is, ami a legsúlyosabb probléma, kiskorút nem lehet kongresszusi meghallgatásra citálni. Másodszor, az idézést az állandó lakhelyre kell kézbesíteni. Ez Kubában van, az idéző fax azonban az otthont adó rokonok floridai lakására érkezett.

A Floridában élő kubai emigránsok közössége kisebb létszámmal ugyan, de a havannaihoz hasonló vérmérsékletű demonstrációkkal fejezte ki azon véleményét, hogy a fiút nem szabad visszaengedni a
kommunista diktatúrába.

Rosa Rodriguez bírónő most arra hivatkozott a kubai emigránsok körében kitörő örömmel fogadott végzésének indoklásában, hogy - tekintettel a gyermek érdekének elsőbbrendűségére - meg kell
vizsgálni, nem járna-e hátrányokkal Elian Gonzalezre nézve, ha kiszakítanák őt a Miamiban élő rokonok köréből, és visszajuttatnák kommunista hazájába.

Egyes tekintélyes amerikai jogászprofesszorok szerint a helyi lakosság által választott bírónő politikailag abban a közegben ugyan népszerű, ám jogilag helytelen döntést hozott. Felhívják a figyelmet arra, hogy az amerikai jogi előírások nagyon erőteljesen védik a vér szerinti szülő jogait a kiskorú gyermekekkel kapcsolatban. Az apa hazájának politikai rendszere jogi értelemben közömbös, az apa csak akkor lenne megfosztható jogaitól, ha személyében lenne alkalmatlan a gyermeke nevében történő fellépésre, márpedig ezt senki nem állította róla - mondják a jogászok. Az amerikai jogrendszer sajátosságai miatt egyre dagadó vita van kibontakozóban arról, vajon nem lépte-e túl hatáskörét Rodriguez bírónő, amikor felülbírálta a szövetségi bevándorlási hatóság döntését. Sokak szerint túllépte, hiszen külföldi kiskorúakat érintő bevándorlási ügyekben egy 1997-es állásfoglalás értelmében a szövetségi igazságügyi miniszteré a végső szó.

Egyes jogi szakvélemények szerint az amerikai bevándorlási hatóság minden további nélkül megteheti, hogy a bírónő végzését figyelmen kívül hagyva egyszerűen visszajuttatja Kubába Elian Gonzalezt.

A kisfiú ügye hetek óta egyre inkább eluralja az amerikai tömegtájékoztatást, és mind nehezebb megítélni, mi lehet a hat éves, édesanyját frissen elvesztett Elian Gonzalez valódi, politikai célú
beavatkozásoktól és torzításoktól mentes belső vágya. A floridai rokonok beiratták az iskolába, a tévéstábok rajongva mutatják a felvételeket arról, hogy Elian megkapta első amerikai biciklijét, Elian baseball-sapkában mosolyog, Elian állítólag a szabadságot választja, és az Egyesült Államokban akar maradni.

Havannában Rodriguez bírónő végzésének közzététele napján is ezrek tüntettek - ott is, miként Miamiban, úgymond "Elian szabadságáért".

(MTI)

Ajánló:

Az elemzést az ABCNews-on olvashatják angolul.