A horvát lapok szerint kettészakadhat a HDZ

Több horvát lap is arról számolt be, hogy tovább fokozódnak az ellentétek a Horvát Demokratikus Unión belül, ezért kettészakadhat a párt.

Belső megosztottsága és nemrég elszenvedett súlyos választási veresége miatt kettészakadhat a néhai Franjo Tudjman államfő pártja, a Horvát Demokratikus Unió (HDZ) - írta kedden több horvát kormánypárti napilap.

"Nincs béke a HDZ háza táján (...), nem csökkennek az ellentétek az elnökválasztás közeledtével sem, amelynek pedig háttérbe kellene szorítania az egyéni érdekeket" - idézte az AFP a Vjesnik című horvát napilapot. (A január 24-re kiírt elnökválasztáson Mate Granic lesz a HDZ jelöltje.)

A zágrábi lap szerint az sem járult hozzá az indulatok csillapításához, hogy január 5-én Vladimir Sekset nevezték ki a HDZ ügyvivő elnökének. Az államfői ambíciókat is dédelgető politikus első lépése az volt, hogy bejelentette: távozik a pártvezetés több tagja, akik - mint mondta - arroganciájukkal bemocskolták a HDZ hírnevét.

"Kettéválik a HDZ?" címmel közölt cikket az ugyancsak kormánypárti Slobodna Dalmacija című lap. Az újság szerint az ellenzékbe szorult párton belül megkezdődött a végső leszámolás. Rámutatott arra is, hogy teljesen nyílt konfliktus alakult ki Seks és Ivic Pasalic, a HDZ radikális szárnyának egy másik befolyásos személyisége között.

Hétfőn lemondott a HDZ szóvivője, Ivica Ropus, arra hivatkozva, hogy képtelen együttműködni Seksszel, "aki teljesen elvesztette a politikával kapcsolatos minden realitásérzékét".

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. január 4.)