A hullámvasutak agyvérzést okozhatnak

Egy japán orvos szerint ritkán jön létre agyvérzés hullámvasutazás miatt, de előfordul. A hatalmas hullámvasutak, melyek magasabbak és gyorsabbak, mint a megszokottak, a legveszélyesebbek. Az orvos szerint figyelmeztetni kéne a vidámparkok vezetőit és a látogatókat a szórakozás veszélyességére.

Egy japán orvos a hullámvasutak rejtett veszélyeire hívta fel a figyelmet, miután egy nő agyvérzést kapott a vidámparki látogatása után. A 24 éves nő több alkalommal felszállt a japán szórakoztatópark leggyorsabb hullámvasútjaira, többek között a Fudzsijamára, amely a világ egyik leggyorsabb és legmagasabb hullámvasútja.

A BBC írása szerint feltehetőleg a heves fejmozgások miatt jött létre az ér szétpattanása az agy felszínén. A nő komoly fejfájásokra panaszkodott, miután elhagyta a vidámparkot. A japán Orvosi Egyetem neurológusai megvizsgálták, és egy műszeres vizsgálat két vérrögöt mutatott ki az agyában. Összességében szerencsés volt, mert a műtét után enyhültek a tünetei, és nyolc héten belül teljesen felépült.

Az agyban létrejövő vérrögök és az agyhártya alatt létrejövő vérzés(szubdurális haematoma) hányást, járási nehézségeket és a gondolkodásban is zavarokat okozhat. Ez a betegség nagyon ritka a fiatal nőknél, általában idősebb férfiaknál szokott előfordulni, kiemelten az alkoholistáknál, a magas vérnyomásban szenvedőknél, és cukorbetegeknél.

Agyhártya alatti vérzést okozhat még fejütés, hirtelen zuhanás, erős orrfújás, köhögés vagy nagy teher okozta megterhelés is. Tosio Fukutake, a japán Orvosi Egyetem doktora szerint ritkán jön létre agyvérzés hullámvasutazás után, de előfordul. A hatalmas hullámvasutak, melyek magasabbak és gyorsabbak, mint a megszokottak, még veszélyesebbek. Az orvos szerint figyelmeztetni kéne a vidámparkok vezetőit és a látogatókat is a szórakozás potenciális veszélyére. A nő agyvérzését okozhatta a hullámvasút mozgása, vagy a hatalmas gyorsulási erő következtében is szétpattanhatott az ér az agyában.

Ajánló:

(angolul)