Chirac francia elnök nem idézhető bíróság elé

Államfői megbízatása alatt nem idézhető bíróság elé Jacques Chirac francia elnök. A döntést a versailles-i fellebbviteli bíróság vádtanácsa hozta meg kedden. Ezzel lezárult egy fejezete annak az eljárásnak, amelyet az elnök pártja, az RPR ellen indítottak törvénybe ütköző pártfinanszírozás - fiktív állások fenntartása - vádjával.

28 ember, közöttük Alain Juppé volt miniszterelnök ellen folyik ügyészi vizsgálat azon időszak gyakorlatának feltárására, amikor Chirac Párizs polgármestere és az RPR elnöke, Juppé pedig a főváros pénzügyeinek helyettes irányítója volt. Az államfő bírósági meghallgatását egy párizsi környezetvédő aktivista kezdeményezte még tavaly tavasszal, de folyamodványát első fokon elutasították. A bíró akkor azzal érvelt, hogy nem idézheti be Chiracot tanúként olyan cselekmények feltárására, amelyek államfői megbízatása előtt történtek, és amelyek az elnöknek személy szerint felróhatók. Konkrétan egy Chirac által 1993-ban aláírt okmányról van szó, amelyben egy olyan városi alkalmazásban álló titkárnő előmenetelét szorgalmazza, aki az RPR székházában dolgozott.

A mostani, versailles-i bírósági döntés az alkotmány előírásaira hivatkozva megerősíti, hogy a köztársasági elnök "immunitást élvez, kivéve a hazaárulás esetét". Továbbá: megbízatása idején büntetőjogi felelőssége csak a legfelsőbb bíróság előtt vizsgálható. A vizsgálóbíró feladatának tekinti a nyomozás folytatását, nyitva hagyva a lehetőséget, hogy az államfő mandátuma lejárta után akár tanúként, akár vádlottként bíróság elé kerüljön.

Miként Európa számos országában, Franciaországban is napirenden van több párt pénzügyeinek feltárása, olykor évtizedes múltba visszanyúló kétes finanszírozási akcióik leleplezése.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)