Lassabban égő cigarettát készül piacra dobni a Philip Morris

A cigaretta okozta tüzek megfékezésére a Philip Morris dohánygyártó vállalat egy, a hagyományosnál 17,5-szer biztonságosabb cigarettapapírt fejlesztett ki. A gyár tervei szerint a Merit márkájú cigarettákat néhány amerikai nagyvárosban már hamarosan az új, biztonságosabb papírba csomagolják. A találmány lényege, hogy a cigarettába papírgyűrűket helyeznek el. Így lassabban ég a cigi, és sokkal hamarabb elalszik, ha valaki leejti.

A Philip Morris ezentúl az új eljárással készíti a Merit márkájú termékeinek egy részét – írta a The New York Times. Ha a gyakorlatban is beválik az újítás, a vállalat többi termékét is az új papírba csomagolják. Az újítás lényege, hogy a cigaretta teljes hosszában papírgyűrűket helyeznek el. Így sokkal kevesebb oxigén jut a cigi belsejébe.Ez lelassítja az égés sebességét, és a cigaretta hőmérsékletét is csökkenti.

Az Egyesült Államokban 1997-ben 900 ember, köztük 140 gyerek halt meg cigitűz miatt. Évek óta a háztartási tüzek egynegyedét az égő csikkek és az ágyban dohányzás okozza

A gyártó tervei szerint az újítást először a Merit márkánál vezetik be: Buffalo, Denver és Hartford városokban árusítják először. Ha beválik, más márkáknál is áttérnek erre a megoldásra.

A lassabban égő cigi azért biztonságosabb, mert ha valaki elalszik az ágyban és kiesik a szájából a cigaretta, az sokkal hamarabb, magától elalszik - mondta John Nelson, a vállalat elnökhelyettese

Az első tesztek szerint a papírgyűrűk semmit sem változtattak a termékek ízén.

Az amerikai Nemzeti Szabványügyi Hivatal szerint 17,5-szer kevesebb tűzeset fordult elő az új papírral csomagolt cigiknél. Egy kísérlet során vastag gyapjúdarabokra dobtak 96 alkalommal égő cigarettákat. A hagyományos cigi 70 alkalommal gyújtotta meg a gyapjút, az új csomagolású csak négyszer.

Öt cigarettamárkánál már folytattak hasonló kutatásokat. Ezeknél könnyebb az új csomagolást alkalmazni: kevesebb dohányt sodornak a cigarettákba, és vékonyabbak is a szálak. A legtöbb márka nagy mennyiségű gyártásánál komoly akadályt jelenthet az új technológia alkalmazása.

Ajánló:

angolul