Líbia tagadja a rakétavásárlást

Líbia visszautasította azokat a sajtóhíreket, amelyek szerint számára tiltott rakétákat vásárolt volna. A líbiai állami televízió megalapozatlannak nevezte a Sunday Times című brit újság arról szóló beszámolóját, hogy a brit hatóságok Líbiának szánt rakétaszállítmányt tartóztattak volna fel.

Egy Robin Cook brit külügyminiszter által hétfő este közzétett nyilatkozat szerint a brit kormány tiltakozott a tripoli kormánynál és "komoly aggodalmát" fejezte ki amiatt, hogy Líbia megkísérelt az Egyesült Királyságon keresztül rakétaalkatrészeket importálni. Az idézett dokumentum szerint Líbia tudomásul vette a tiltakozást és biztosította Londont, hogy nem állt szándékában megzavarni Nagy-Britanniához fűződő kapcsolatait.

A hét végén vált ismertté. hogy a brit vám feltartóztatott egy több Scud-rakétákból álló szállítmányt, amelyet légi úton akartak Líbiába juttatni. A 32 ládába csomagolt rakétaalkatrészeket tavaly november 24-én London Gatwick repülőterén foglalták le. A Sunday Times értesülései szerint a szállítmány Tajvanból érkezett, és egy része már el is jutott Líbiába. A rakétaalkatrészekhez tartozott egy ezer kilométer hatótávolságú meghajtórendszer is. A Scud-rakétákat vegyi és biológiai fegyverekkel is fel lehet szerelni.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. január 10.)