Líbiának szánt rakétaalkatrészeket foglaltak le Máltán

Áprilisban a máltai hatóság gyanúsnak talált egy Nagy-Britanniából érkezett szállítmányt, ezért visszaküldték Londonba. Ezt követően a londoni Gatwick repülőtéren megállapították, hogy Scud-rakétákat akartak Líbiába csempészni.

Máltán is foglaltak le tavaly áprilisban Líbiának szánt rakétaalkatrészeket, akárcsak novemberben a londoni Gatwick repülőtéren. Az sem kizárt, hogy ugyanarról a szállítmányról van szó. A gépalkatrészeknek álcázott rakétaalkatrészek londoni lefülelésének híre csak vasárnap került nyilvánosságra a The Sunday Times című lapban. Robin Cook brit külügyminisztérium ezután bejelentette, hogy hivatalosan tiltakozni fog Tripolinál.

A máltai külügyminisztérium egy tisztségviselője hétfőn elmondta, hogy a szigetországban áprilisban elkoboztak egy szállítmányt, amely Gatwickből érkezett, és felkeltette a hatóságok gyanúját. A szállítmányt néhány hónappal később a máltai hatóságok visszaküldték Nagy-Britanniába, ahol megállapították, hogy Scud-rakétákat akartak Líbiába csempészni. Az orosz tervezésű, rövid hatótávolságú, könnyen mozgatható Scud-rakéták a hagyományos robbanófejen kívül vegyi, biológiai vagy nukleáris töltettel is elláthatók.

(MTI)

Korábban:

(2000. január 9.)