Pánikhangulat uralkodott el Romániában egy várható földrengés miatt

Tömegpánik tört ki Romániában. Az egész ország attól retteg, hogy január közepén pusztító erejű földrengés rázza meg Romániát. A riadalmat egy román származású amerikai tudós, Vergil Hancu jövendölései okozták, aki szerint a Richter-skála szerinti 7-es fokozatot is meghaladó földrengés lesz.

A román származású amerikai tudóst a tavalyi törökországi földrengés után "fedezte fel" a román sajtó. A lapok azóta rendre beszámolnak jóslatáról, amely szerint 2000 januárjának közepén a Richter-skála szerinti 7-es fokozatot is meghaladó földrengés lesz Romániában.

A "tudós" tapasztalati megfigyelésekre alapozza jóslatát, és igazát azzal bizonyítja, hogy már több jelentős földrengés bekövetkeztét megmondta előre.

A román sajtó ezután beszámolt arról is: Bukarestben a lakótelepi házak kártyavárként fognak összeomlani. A hatóságok ezt tudják, de nem tesznek semmit.

Az illetékesek a sajtókampány láttán magyarázkodni kezdtek, és elismerték, hogy valóban sok épület veszélyes lehet egy erős földrengés esetén, ám anyagi eszközök hiányában nem sokat tehetnek.

A nagy földrengés beígért napjának közeledtével ez a kérdés lett az uralkodó téma a különböző televíziók adásaiban is. A terjedő pánikhangulaton egyelőre nem segített, hogy a román szeizmológiai intézetek szakértői elmagyarázták: Hancu professzor jóslatai minden alapot nélkülöznek.

A szeizmológusok megnyugtatásképpen hozzátették: Románia déli részén gyakoriak a földrengések. 30 évenként várható komolyabb erejű rengés. Legutóbb 1977-ben okozott súlyos pusztítást földrengés Bukarestben. Akkor 1600 halálos áldozata volt a Richter-skála szerint 7-es fokozatot meghaladó rengésnek.

(MTI)