Pereskedik a holokausztot tagadó angol történész

Rágalmazási per kezdődött kedden a londoni legfelsőbb bíróságon. David Irving brit történész indított pert Deborah Lipstadt amerikai professzor kollégája ellen. Irving egy munkájában megkérdőjelezte, hogy a második világháború alatt több millió zsidó pusztult el gázkamrákban. Lipstadt ezután egy tanulmányában "Hitler partizánjának" nevezte angol kollégáját. A várhatóan hónapokig tartó bírósági eljárás példaértékű lehet a jövőben a szólásszabadság jogi értelmezésénél.

David Irving angol történész nemcsak amerikai kollégáját, Deborah Lipstadtot perli, hanem kiadóját, a Penguin társaságot is. A cég adta ki1996-ban az amerikai professzor művét "A holokauszt tagadása: növekvő támadás az igazság és az emlék ellen" címmel. Ebben az atlantai Emory egyetem modern zsidó és holokauszttanulmányainak professzora Irvinget a vészkorszak egyik legnevesebb és legveszélyesebb tagadójának nevezi, aki műveiben meghamisította a történelmet, hogy Adolf Hitlert jobb színben tüntesse fel.

Irving több mint 20 történelmi munka alkotója, köztük Göbbels életrajzát és a "Hitler háborúja" című könyvet is ő írta.

Nézetei miatt nemkívánatos személy Németországban, Kanadában, Olaszországban, Ausztriában és Ausztráliában.

A várhatóan hónapokig tartó bírósági eljárás jelentősége, hogy az ítélet példaértékű lehet a jövőben a szólásszabadság jogi értelmezésénél.

A londoni felső bíróságon David Irving saját magát képviseli a tárgyaláson, de neves kollégákat sorakoztatott fel maga mögé. A brit történész azt állítja, hogy jogában áll műveiben a szkepticizmus elemeit alkalmazni anélkül, hogy bárki a vészkorszak tagadásával vádolhatná meg őt.

Deborah Lipstadtot és a kiadótársaságot a brit ügyvédtársadalom két neves képviselője védi: Richard Rampton és Anthony Julius. Julius intézte a néhai Diana hercegnő válását is Károly hercegtől.

Az amerikai professzor és a kiadóvállalat, amely tagadja a rágalmazást, szintén a második világháborús történelem leghíresebb szakembereit és a vészkorszak áldozataihoz kötődő nemzetközi intézmények vezetőit nyerte meg magának.

Sem a brit ügyvédek, sem a kiadóvállalat nem hajlandó nyilatkozni az ügyről.

A holokauszt tagadása Németországban és Franciaországban büntetendő cselekmény. A brit kormány tavaly óta fontolgatja, hogy hasonló törvényt vezet be.