A brit kormányfő felesége férje kabinetjének döntése ellen harcol

Cherie Blair, a brit kormányfő felesége, neves ügyvéd jelezte a szakszervezetek szövetségének, hogy a munkáspárti kormány helytelenül alkalmazza az európai uniós jogrendet a szülőknek biztosított gyermekgondozási szabadság kedvezmény esetében. Cherie Blair májusra várja negyedik gyermekét, és a decemberben életbe lépett új törvény a miniszterelnöki családra is vonatkozik majd.

Az EU rendelkezése szerint a szülőknek a fizetett gyermekgondozási időszakon kívül jogukban áll igénybe venni további 13 heti fizetés nélküli szabadságot is - bármikor a gyermek öt éves koráig. A brit kormány a rendelet törvénybe iktatáskor úgy döntött, hogy csak a múlt év december 15-e után született gyermekek esetében biztosítja a szülői kedvezményt. A szakszervezetek viszont úgy vélik, hogy az öt évnél fiatalabb gyereket nevelő valamennyi szülőt megilleti az új jog.

Ezen a véleményen van Cherie asszony is, akit a munkajog legnevesebb szakértői között tartanak számon az országban. A szakszervezetek szövetsége (TUC) a jogi véleményezés birtokában igazolva látja álláspontját, de egyelőre nem támadja meg a törvényt, mert az ír szakszervezetek hasonló okok miatt már az Európai Bíróság elé vitték a kérdést.

Nem először kérdőjelezi meg a Blair-kormány döntését a miniszerelnök-feleség ügyvéd, és valószínűleg a jövőben még többször kényszerülhet erre, mert 22 ismert kollégájával arra készül, hogy áprilistól új ügyvédi irodát nyisson, amely az emberi joggal, munkajoggal, nemzetközi joggal összefüggő ügyeket vállal.

Az iroda megnyitásának minapi bejelentésekor Cherie asszony közölte, hogy újabb gyermeke megszületése után négy hónappal, szeptemberben már munkába is áll, hogy folytassa jogi karrierjét. A Blair-baba májusi érkezésének időzítése tökéletes, mert az új iroda szeptembertől dolgozik gőzerővel.
Cherie asszony tudatában van annak, hogy az új céggel és a pici gyerekkel új nehézségek elé néz, de mint mondta, képesnek érzi magát arra, hogy megfeleljen az elvárásoknak.

Van gyakorlata abban, hogyan szervezze munkáját a kicsi mellett, hiszen mind a ma 16 éves Ewan, mind a most 15 éves Nick születése után néhány héttel már az ügyvédi kamarában volt. Sőt, Kathryn lánya születését követően alig néhány nappal visszatért a bírósági terembe, egy fontos ügy tárgyalására.

(MTI)