A koszovói nemzetközi rendőrség őrizetbe vett egy volt UCK - parancsnokot

Koszovóban a nemzetközi rendőrség őrizetbe vette az egykori szakadár albán Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) egyik volt parancsnokát, mert bántalmazta és megfenyegette az ENSZ-misszió egyik helyi vezetőjét.

A Beta hírügynökség értesülése szerint a nemzetközi rendőrség Alijas Kadolit fogta el, aki annak idején a szerbiai tartomány déli részén fekvő Suva Reka térségében vezette az albán felkelőket. Kadoli a körzeti tanács alelnöke és ezen tisztségre az UCK volt politikai vezetője, Hashim Thaqi nevével fémjelzett, magát önhatalmúlag kikiáltott "ideiglenes koszovói kormány" nevezte ki.

A letartóztatásra az adott okot, hogy Kadoli az ENSZ regionális vezetőjével, Robert Valence-szal vitába keveredett, fellökte az ENSZ-tisztségviselőt és megfenyegette, hogy megöli. A Koszovó Demokratikus Haladásának Pártja, amelynek Kadoli is tagja, közölte, hogy Valence előzőleg "kidobta" irodájából a volt gerillavezért.

Ez az egyik legsúlyosabb incidens az ENSZ tisztségviselői és a helyi albán vezetők között azóta, hogy tavaly júniusban átmeneti nemzetközi igazgatás alá vonták a szerbiai tartományt. Korábban több sajtóbeszámoló foglalkozott azzal is, hogy tavaly az albán lakosság körében megkopott az UCK-vezetők tekintélye: a drága autókon száguldozó volt gerillaparancsnokok arrogánsak és fölényesek voltak a nyári elűzetésből hazatérő polgárokkal szemben.

Az UCK-t tavaly ősszel hivatalosan leszerelték és a polgári védelmi feladatokra hivatott Koszovói Védelmi Hadtestté alakították át. A hadtest első félszáz tagja várhatóan pénteken, Pristinában teszi le esküjét.

(MTI)

Ajánló:

(Az [*****] összeállítása a koszovói háborúról)