Beteg emberi szervek fotóival sokkolják a kanadai dohányosokat

A cigarettásdobozokon többek között rákos tüdőt, beteg szívet lehet majd látni Kanadában. A sokkoló fotókkal próbálják elvenni a dohányosok kedvét a cigarettától.

Kanada a legdrasztikusabb dohányzásellenes felhívásra készül. A cigarettásdobozokon olyan beteg emberi szervek képeit helyezik el, melyeknek a megbetegedése összefüggésbe hozható a dohányzással. A dobozokon többek között lesznek fotók rákos tüdőről, beteg szívről és olyan ember agyáról, aki agyvérzést kapott. Alan Rock kanadai egészségügyi miniszter szerint komoly lépésekre van szükség, hogy csökkenteni tudják a dohányzás mértékét. A miniszter egy éve tanulmányozza a problémát Kanadában. Eddig még a világon sehol nem próbálták a cigarettásdobozokon elhelyezett beteg szervek képeivel elvenni az emberek kedvét a dohányzástól.

Az új figyelmeztetéseket angolul és franciául olvashatják majd a dohányosok, és a dobozok felületének 50%-át foglalják majd el. Egy másik üzenet pedig egy "lehervadt fallikus cigaretta" képe mellett lesz olvasható: ez arra hívja fel a figyelmet, hogy az impotencia és a dohányzás között is lehet összefüggés.

A figyelemfelhívó mondatok elnyerték a kanadai egészségtámogató szervezetek tetszését, viszont a Kanadai Dohánygyárak Tanácsa szerint a kampány hatásossága kétséges. Robert Parker, a gyártók képviselője a BBC-nek elmondta, a dohánygyárakkal nem egyeztettek a figyelemfelkeltés új módjáról. Hozzátette, hogy a dohányosok a cigaretta csomagolásának belső felén találnak információkat arról, hogyan szokjanak le.

Kanadában tilos dohányozni a legtöbb nyilvános helyiségben, például a kormány épületeiben. Az ország bizonyos területein a bárokban és éttermekben is megtiltották a dohányzást.

Ajánló:

(angolul)