Megtartotta első ülését a CDU ügyeit kivizsgáló parlamenti bizottság

A német parlament ad hoc bizottsága, amely a kétes pártadományok és exportügyletek hátterére próbál fényt deríteni, csütörtökön megtartott első ülésén egyezségre jutott a kihallgatandó tanúk első csoportjáról.

Volker Neumann (SPD), a bizottság elnöke közölte: a bizottság elé idézik Helmut Kohl volt kancellárt, Wolfgang Schäuble CDU-elnököt, az uniópárt két korábbi kincstárnokát, Walther Leisler Kiepet és Brigitte Baumeistert, a CDU volt adótanácsadóját, Horst Weyrauchot, valamint a nagylelkű adományaival a botrányt kirobbantó Karlheinz Schreiber fegyverkereskedőt. Utóbbi évek óta Kanadában tartózkodik; hazájában ugyanis elfogatási parancs van érvényben ellene, vesztegetés és kenőpénzosztogatás gyanúja miatt. A német hatóságok hónapokkal ezelőtt kiadatását kérték Ottawától.

Szintén meg kívánja hallgatni az ad hoc bizottság Hans-Dietrich Genscher és Klaus Kinkel korábbi külügyminisztereket. Mint Neumann elmondta, a testület felhatalmazásának kibővítése nyomán lehetővé válna a konzervatív uniópárt valamennyi illegális színezetű pénzügyi műveletének kivizsgálása. A két kormánypárt és az ellenzéki FDP által támogatott indítványt februárban terjesztik a Bundestag elé. Addig a bizottság egyedül azt vizsgálja, vajon befolyásolták-e a CDU-nak juttatott adományok a Kohl-kormány politikai döntéseit.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. január 18.)