Több mint 47 ezer madár pusztult el a kettétört tankhajó által okozott olajszennyeződés miatt

A környezetvédők kevesebb mint 10 ezer madarat tudtak csak kimenteni az olajjal szennyezett vízből. Január közepéig azonban mindössze húsz megtisztított madár erősödött meg annyira, hogy egy távolabbi partszakaszon visszaengedhették őket a természetbe.

A Franciaország atlanti partjait az Erika tankhajó szerencsétlensége miatt elárasztó olajszennyeződés nyomán eddig több mint 47 ezer madártetemet, és 9 754 élő madarat gyűjtöttek össze a környezetvédők - közölte szerdán a francia környezetvédelmi és területfejlesztési minisztérium.

Közel 12 ezer tonna fűtőolaj ömlött a tengerbe, és terjedt szét a francia atlanti-óceáni partok 450 kilométer hosszú szakaszán, miután december 12-én kettétörött és elsüllyedt az Erika tankhajó.

A francia Madárvédő Liga szakemberei és környezetvédő önkéntesek százai által összegyűjtött még élő vízimadarak - főleg sirályok és kormoránok - is túlnyomórészt mozgásképtelenné váltak iletve megmérgeződtek az olajszennyeződéstől. Január közepéig mindössze húsz kimentett és megtisztított madár erősödött meg annyira, hogy a madárvédők egy távolabbi partszakaszon visszaengedhették őket a természetbe.

A hajótörést kivizsgáló francia hatóságok szerint nem kivédhetetlen elemi csapás történt: a szakvélemény az elöregedett, meggyengült szerkezetű hajó üzemeltetőjét teszi felelőssé a szerencsétlenségért.
A környezeti katasztrófa nem csupán a francia partszakaszra terjed ki: rengeteg Észak-Európából, illetve a grönlandi vizekről érkezett madár is elpusztult.

(MTI)

Korábban:

(2000. január 14.)