Hivatali hatalommal való visszaélés miatt beperelték Gheorghe Funart

Vlad Rosca román közigazgatási miniszter hétfőn felfüggesztette tisztségéből Gheorghe Funar kolozsvári polgármestert, miután a kolozsvári fellebbviteli bíróság főügyésze úgy döntött, hogy hivatali hatalommal való visszaélés miatt a polgármesternek bíróság elé kell állnia.

A szélsőségesen nacionalista Nagy Románia Párt (PRM) - amelynek Funar a főtitkára - azonnal elítélte a miniszter döntését, és bejelentette, hogy tüntetéseket szervez Kolozsvárott, illetve Bukarestben.

Gheorghe Funar 1997 ősze óta áll perben az Alimentara nevű társasággal, miután minden különösebb magyarázat nélkül visszavonta azt az engedélyt, amelynek alapján a társaság egy szupermarketet tervezett építeni a városban. A kolozsvári bíróság még 1997-ben 900 millió lej kártérítésre ítélte a polgármesteri hivatalt. Funar ennek ellenére továbbra is megakadályozta az építkezést, s ezért az Alimentara vezetése már 7,6 milliárd lej kártérítés megítélését kérte a bíróságtól.

Funar az első pillanattól kezdve azt hangoztatta, hogy politikai per folyik ellene, amelynek az a célja, hogy a Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség "felszámolja a román közigazgatást Kolozsvárott".

Funar tíz napon belül fellebbezéssel élhet a felfüggesztéséről hozott határozat ellen.

(MTI)

Ajánló: