Gore és Bush indul az amerikai elnökválasztáson

Hétfőn a várakozásoknak megfelelően Al Gore, illetve George Bush győzött a demokrata, illetve a republikánus elnökjelöltségre pályázó politikusok versengésében az Iowa szövetségi államban rendezett helyi jelölőgyűléseken.

Az Egyesült Államokban november 7-én tartják az elnökválasztást, és a két nagy párt elnökjelöltjét megnevező országos pártkonvenciók a nyáron lesznek. A kiválasztás folyamatában egyes államokban a caucusok (helyi jelölőgyűlések), más államokban a primaryk (előválasztások) módszerével élnek.
A caucus résztvevői küldötteket választanak, akik később több lépcsőben, megyei, illetve az állam szintjén megtartott további gyűléseken összegzik a megfogalmazódó véleményeket, és így járulnak hozzá a párt elnökjelöltjének kiválasztásához. A primary során nemcsak a meghatározott helyen és időben tartandó gyűléseken van módjuk a bejegyzett párthíveknek arra, hogy kinyilvánítsák véleményüket, hanem a nap folyamán bármikor elmehetnek szavazni arra a személyre, aki szerintük a legjobban tudná képviselni a pártot az elnökválasztáson.

Hagyomány, hogy az első állam, ahol felmérik a párthívek véleményét, a 2 millió 862 ezer lakosú, középnyugati farmerállamnak számító Iowa. Itt a caucus módszerét alkalmazzák. Ezután egy héttel az északkeleti, új-angliai New Hampshire lakosai foglalnak állást, primary formájában. A New Hampshire-i előválasztás politikai-szociológiai szerepe lényegében az lesz, hogy felmérje az Iowában megszilárdult listavezető személynek az egyszerű párthívekhez való viszonyát, ami előrevetíti az országos sikeresség valószínű mértékét.

Al Gore
Iowában hétfőn este hét órakor kezdődtek a jelölőgyűlések, és az ott megejtett szavazások összegzett eredményeiről késő este egyre pontosabb adatok érkeztek.
A demokraták köréből a választó körzetek 84,6 százalékának adatait feldolgozva kiderült: Al Gore alelnök fölényesen, a szavazatok 63,5 százalékát megszerezve győzött egyetlen kihívója, Bill Bradley volt szenátor ellen.

George W. Bush
A republikánusok táborában több, összesen hat jelölt indult, és ott - mivel a szavazási procedúra egyszerűbb volt - ugyanekkor már az adatok 92 százalékos feldolgozottságáról adhattak számot. Eszerint George Bush texasi kormányzó 41,2 százalékot szerzett. A második helyre Steve Forbes dúsgazdag magazinkiadó került, 30,3 százalékkal. A harmadik hely a 14,3 százalékos Alan Keyes fekete bőrű politikusé, a negyedik pedig a 8,5 százalékos Gary Bauer konzervatív keresztény aktivistáé.
John McCain arizonai szenátor (az annak idején Vietnam fölött lelőtt, több éves hadifogságot szenvedett egykori pilóta) nem rendelkezett elég pénzzel ahhoz, hogy Iowában is kampányoljon, inkább minden erejét New Hampshire meghódítására fordítja, ahol egyébként a közvélemény-kutatások szerint vezet is Bush előtt. Iowában McCain így is kapott 4,7 százalékot. A mormon Orrin Hatch szenátor 1 százalékkal az utolsó helyen végzett.

Egy Richard Galen nevű republikánus politikai tanácsadó számítása szerint Bush-nak legkevesebb 40 százalékot kellett elérnie ahhoz, hogy morális győztesnek nevezhesse magát, és kielégítőnek tekinthesse saját előnyét ellenlábasaival szemben, akik lényegében abban versengenek egymással, hogy melyikük képviseli a leghitelesebben a Bushénál konzervatívabb értékeket. Iowában a jelek szerint Forbes bizonyult a legmegfelelőbb konzervatívnak.

(MTI)

Ajánló:

Jelöltek, pártok, kampányok. angolul)

Korábban:

(2000. január 23.)