Moszkva muzulmán terroristák kiképezésével vádolja Franciaországot és Nagy-Britanniát

Az orosz hadsereg egy tábornoka szerdán azzal vádolta meg Franciaországot és Nagy-Britanniát, hogy eltűrik területükön muzulmán "terroristákat" kiképző táborok működését.

"Nemzetközi szervezetek módszeresen képeznek ki zsoldosokat, banditákat és terroristákat jól ismert táborokban, nevezetesen Afganisztán területén és más országokban, beleértve sajnos olyan európai országokat is, mint Nagy-Britannia és Franciaország" - jelentette ki sajtóértekezletén Valerij Manilov tábornok, az orosz csapatok vezérkarának második embere.

Oroszország hadat visel Csecsenföldön a terület függetlenségéért küzdő fegyveresek ellen. Moszkva többször érvelt azzal a nemzetközi közvélemény előtt, hogy a muzulmán szélsőségesek térnyerése, a vallási hátterű terrorizmus ellen is irányul háborúja. Arra is többször utaltak már orosz hivatalos személyek, hogy a csecsen fegyveresek jelentős támogatást kapnak külföldről: kiképzést, fegyvert, ellátmányt, és olykor közvetlen katonai segítséget is.

A mostani eset azonban az első, amikor felelős orosz illetékes nyugati nagyhatalmaknak is cinkosságot ró fel, még ha csak hallgatólagos cinkosságot is.

(MTI)