Hétfőn várható döntés a Pinochet-ügyben

A londoni felsőbíróság bírája hétfőn hirdeti ki döntését arról, helyt ad-e Belgium és emberi jogi csoportok azon keresetének, amelyben kérik Jack Straw brit belügyminiszter döntésének felülvizsgálatát Augusto Pinochet ügyében.

Belgium és hat emberi jogvédő szervezet szerint a brit belügyminiszter törvénytelenül és ésszerűtlenül cselekedett, amikor úgy határozott, hogy Augusto Pinochet rossz egészségi állapota miatt leállítja a kiadatási eljárást, és visszaengedi hazájába a chilei szenátort.

A bírósági meghallgatáson valóságos diplomáciai pengeváltás bontakozott ki a brit belügyminisztérium és a belga kormányt képviselő ügyvédek között, mert a brit belügyi illetékesek értetlenségüknek adtak hangot Belgium tiltakozása miatt, és Jack Straw elleni "heves kirohanásnak" minősítették a belga kormány levelét a brit belügyminiszterhez, amelyben Brüsszel új orvosi vizsgálatot sürget.

A belügyminisztérium szerint Belgium kérése alaptalan, mivel kiadatási kérését Augusto Pinochet ügyében olyan emberi jogsértésekre alapozta, amelyek miatt a brit lordbírák határozata értelmében nem vonható felelősségre a volt chilei államfő. Belgium képviselője nagyon határozottan megvédte országa álláspontját, feltárván, hogy január közepén a brüsszeli igazságügyi minisztériumba kérették a londoni nagykövetet és kérték, London tegye lehetővé, hogy a legteljesebb titoktartás mellett egy belga szakértő megismerhesse a részletes orvosi jelentést Pinochet állapotáról.

A meghallgatáson a brit belügyminisztérium illetékese ismételten megerősítette, hogy Jack Straw nem hozhatja nyilvánosságra az orvosi jelentést a betegeket megillető titoktartás miatt. Hangsúlyozta, mivel Nagy-Britannia a kiadó ország, és a törvények értelmében belügyminiszterét illeti meg a döntés az ügyben, Jack Straw a lehető legnagyobb alapossággal járt el, amikor a felkért brit orvosszakértők véleménye alapján meghozta döntést, és arról tájékoztatta az illetékes országokat.

Korábban:

(2000. január 26.)