Az ET- parlament nem bünteti Oroszországot csecsenföldi hadjárata miatt

Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése strasbourg-i ülésén csütörtökön igen szoros szavazás eredményeként elvetette az Oroszországgal szembeni büntetőintézkedés javaslatát, és a csecsenföldi beavatkozásért elítélt ország ügyében az áprilisi ülésig várakozó álláspontra helyezkedett.

83 szavazattal, 71 ellenében és 9 tartózkodás mellett utasította el az ET parlamenti közgyűlése azt a módosító javaslatot, amelynek értelmében megvonták volna a plénum orosz küldötteinek szavazati jogát. Haladékot adott tehát az ET képviselő-testülete Moszkvának, hogy áprilisig vessen véget a csecsenföldi katonai beavatkozásnak, a jogsértéseknek, az ET-vel szemben vállalt kötelezettségek semmibe vételének.

A páneurópai szervezet parlamenti közgyűlése által elfogadott ajánlás változatlanul követeli, mint azt korábbi állásfoglalásában is tette, hogy Oroszország a katonai akciók beszüntetése mellett biztosítsa a humanitárius segítségnyújtást, tegye lehetővé a nemzetközi sajtó jelenlétét, illetve az ET aktív részvételét a rendezésben.

Az európai képviselők a döntéshozatal előtt meghallgatták Igor Ivanov orosz külügyminisztert, aki azt a moszkvai álláspontot hangoztatta, hogy a csecsenföldi orosz katonai akció a terrorizmus elleni fellépés jegyében zajlik.

Kelemen András, a magyar delegáció MDF-es tagja szerint Ivanov egyszerűen meg sem hallotta mindazokat a felvetéseket, amelyek a civil lakossággal szemben elkövetett atrocitásokat rótták fel Moszkvának. Ebben a szellemben szólalt fel mások mellett Eörsi Mátyás (SZDSZ), a liberális frakció vezérszónoka is, aki - mint egyébként a magyar küldöttek többsége - szankciót szorgalmazott Oroszországgal szemben az Európa Tanács részéről.

(MTI)

Ajánló:

(oroszul és angolul)

Korábban:

(2000. január 27.)