Az interneten is háborúznak a csecsenek

Az orosz katonai vezetés szinte lehetetlenné teszi, hogy az újságírók saját szemükkel láthassák a csecsen háborút. Az orosz hírügynökségek ellen a csecsenek az interneten "támadnak".

A külföldi újságírók nehezen jutnak közvetlen információkhoz a csecsen harcokról. A csecsen hírügynökség, a Kavkaz-Centr viszont az interneten közöl híreket a harcvonalról. Általában ezek az információk eltérnek a hivatalos orosz közleményektől. A site-on külön rovatban olyan eseményekről számolnak be, amiket az orosz hivatalos hírforrások nem említettek, vagy tagadtak, de utólag be kellett ismerniük.

A hackerek először augusztusban, több alkalommal is megtámadták a Kavkaz-Centr hírügynökség honlapját, de a site-ot minden alkalommal gyorsan helyreállították. A csecsen hackerek január 24-én az egyik orosz honlapra egy olyan kezdőlapot helyeztek el, amin arról írtak, hogy a Csecsenföldre küldött orosz katonáknak egy jelentős része meghalt. A nyugati és az orosz média a lázadók honlapja alapján számolt be erről a hírről.

Az orosz hatóságok külföldi segítséggel megpróbálták megszüntettetni a csecsen site-okat. Vlagyimir Rusajlo orosz miniszter szeptemberben még az FBI-t is megkereste ez ügyben. Néhány nappal később a kaliforniai szerver levette a Kavkaz-Centr csecsen hírügynökség honlapját, és nem vállalta a további tárolását. Albert Digajev, a csecsenek Amerikában dolgozó képviselője talált más megoldást a site elhelyezésére.

Egy másik csecsen-párti honlap, a Dzsihad nemrég kezdett híreket közölni a csecsen eseményekről. Ők olyan kérdésekre is választ adnak, hogy hogyan lehet Csecsenföldre repülni. Többek között angolul, arabul, németül teszik közzé írásaikat. A háborúban meghaltakról készült elrettentő fotókat is tettek a site-ra, nyilvánvalóan azzal a szándékkal, hogy a muszlim harcosokat arra biztassák, hogy vegyenek részt a háborúban. Az orosz-párti "Független Csecsen Információs Központ" honlapján szintén láthatóak borzasztó fotók. Az ő céljuk az, hogy ezzel is azt demonstrálják, hogy az orosz győzelem elkerülhetetlen.

Számos másik website támogatja a csecseneket. Ezeket többnyire Amerikában, Törökországban és a balti országokban készítették. Némelyik bankszámlaszámokat is közöl, hogy a site látogatója pénzzel fejezze ki együttérzését. Egyik sem annyira sikeres, mint az eredeti csecsen site. Egy felmérés szerint ez a huszonegyedik legnépszerűbb orosz honlap. A honlap megbízhatóságára viszont rossz fényt vetett, hogy még január 25-én is azt állították, hogy Mihail Malofejev tábornokot a csecsenek fogva tartják, pedig január 23-án az oroszok bejelentették, hogy megtalálták a tábornok holttestét.

Októberben az orosz miniszterelnök, Putyin is beismerte, hogy a kormányának van még tennivalója, ha olyan hatékonyan akarják használni a webet, mint a csecsenek. Moszkva hivatalos hírügynökségének, az ITAR-TASZSZ honlapján szintén írnak a csecsen harcok alakulásáról.

Ajánló:

(angolul)

Korábban:

(2000. január 27.)