Elian találkozhatott kubai nagymamáival

Szerdán a floridai Miami Beach településen, Jeanne O'Laughlin katolikus apácának, a Barry egyetem elnökének a házában - mint az ellenérdekelt felek által "semlegesként" elismert hely - találkozhatott unokájával Elian Gonzalez hatéves kubai kisfiú két nagymamája.

Eliant tavaly novemberben édesanyja vitte magával egy bárkán, hogy illegálisan eljussanak Kubából az Egyesült Államokba. A bárka felborult, a gyermek édesanyja a tengerbe fulladt, Eliant viszont kimentették, és Floridában élő rokonaihoz juttatták el. Az apa, akitől az anya már korábban elvált, Kubában maradt, és a fiú visszaadását követeli, míg a Floridában élő rokonok erről hallani sem akarnak.

Florida állam egyik családjogi ügyekben eljáró bírónője olyan végzést hozott, amely szerint Eliant egyelőre nem lehet visszajuttatni Kubába: előbb ki kell hallgatni, annak megállapítására, hogy visszaküldése nem járna-e számára méltánytalan hátrányokkal.

Az amerikai szövetségi bevándorlási hatóság, illetve a hatóságot felügyelő Janet Reno igazságügy miniszter azonban közölte: az ügy nem gyermekelhelyezési, hanem bevándorlási probléma. Márpedig a bevándorlási szabályokból az következik, hogy a gyermek nevében az életben levő legközelebbi hozzátartozónak - jelen esetben az apának - van joga nyilatkozni. A Miamiban élő rokonok ezután a szövetségi bírói fórumrendszerhez fordultak, mert a szövetségi igazságügyi tárca ellen az egyes szövetségi államok szintjén nem lehet jogorvoslatot keresni.

A múlt pénteken Havannából - egy amerikai egyházi szervezet által bérelt gépen - New Yorkba repült, szombaton pedig Washingtonban Renóval találkozott Elian Gonzalez anyai, illetve apai ágú nagymamája, Raquel Rodriguez és Mariela Quintana. A két kubai asszony szenvedélyes hangon kérte a gyermek visszajuttatását Kubába.

Elian nagymamái kedden Washingtonban tartózkodtak és ügyükkel rokonszenvező demokrata törvényhozókkal találkoztak, miután előzőleg hétfőn Miamiban sikertelenül próbálkoztak azzal, hogy a rokonok házán kívül találkozzanak unokájukkal. Szerdán újra Floridába repültek, miután az amerikai hatóságok kötelezték a rokonokat a gyerekkel való találkozás megfelelő körülmények közötti lehetővé tételére.

A szerdai találkozó lebonyolítása sem ment simán, mert a nagymamák kifogásolták, hogy a ház körül kubai emigránsok zajos tüntetést rendeztek, sőt - mint kitudódott - egy emigráns szervezet emberei a szemközti házban, különböző technikai eszközökkel felszerelkezve, "figyelőállást" foglaltak el. Nekik némi vita után távozniuk kellett. Az egyik nagymamától viszont el kellett venni egy mobiltelefont, amelynek a hívószámára állítólag a találkozó alatt az apa Kubából akart volna telefonálni. Elian és a nagymamák végül is megvalósult, két órásra nyúlt bizalmas beszélgetésén a floridai rokonok nem lehettek jelen.

A találkozó egy részében - közölte O'Laughlin nővér - a nagymamák által magukkal hozott fényképalbumot nézegették. Ezen túlmenően olyan érdemi információ egyelőre nincs a találkozóról, amely arra utalna, hogy a beszélgetés bármelyik irányba elmozdította volna az ügyet. Amikor Eliant autóval visszavitték a rokonok házába, a riporterek azt látták, hogy a kisfiú a győzelem V jelét mutatta.

Időközben kiderült, hogy új bíró, William Hoeveler elé került a floridai rokonok és a szövetségi bevándorlási hatóság jogvitája. A hatóság e hét végére ígéri, hogy megfogalmazza válaszát a rokonok keresetére.

Ezzel párhuzamosan a szenátusban kezdeményezték, hogy adjanak amerikai állampolgárságot Eliannak, de az erről való vitát egyelőre mégsem kezdték meg. Bill Clinton elnök kedden felszólította a kongresszust, ne avatkozzon bele az igazságszolgáltatás jogi menetébe.

(MTI)