Holokauszt-emlékkonferenciát rendeznek Berlinben

Holokauszt-emlékkonferenciát tartanak Németországban, a náci haláltáborok felszabadulásának 55. évfordulója alkalmából. A találkozóra 46 országból 700 résztvevő érkezett, köztük 20 ország kormányfője. A magyar küldöttséget Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt irányító miniszter vezeti.

A megemlékezésen Wolfgang Thierse, a német parlament elnöke kijelentette: Auschwitz olyan bűnt jelképez, amely megbocsáthatatlan. Thierse felszólította a német vállalatokat, hogy aktívabban vegyék ki részüket a náci korszak kényszermunkásainak kártalanításából.

A parlamenti ünnepség után jelképesen megkezdődött a berlini központi holokauszt-emlékmű építése. Peter Eisenman amerikai építész tervei szerint 2700 darab, egyenként 2-4 méter magas betonoszlop emlékeztet majd a meggyilkolt áldozatokra. A 20 hektáros területen a holokauszttal foglalkozó könyvtár, valamint dokumentációs központ is helyet kapna.

A Bundestag tavaly júniusban jóváhagyta az emlékmű tervét, az építkezés a kormány és a berlini szenátus között folyó vita miatt várhatóan csak jövőre kezdődik, s legkorábban 2003-ban fejeződik be

A holokausztkonferencián az 55 évvel ezelőtti eseményekre való emlékezések mellett a résztvevők akutális kérdésekkel is foglalkoztak. Többek között a jobboldali Osztrák Szabadságpárt ellen emelték fel hangjukat az izraeli és a német politikusok.

"Nincs lehetőségünk arra, hogy az osztrák belügyekbe beavatkozzunk, és nem is akarunk" - közölte a német kormányszóvivő. Schröder német kancellár azonban hozzátette: "Ausztria szuverenitásának teljes tiszteletben tartása mellett" aggodalommal tölti el, hogy egy Németországgal szomszédos országban olyan párt kerülhet hatalomra, amelynek vezetője nem határolta el magát egyértelműen Adolf Hitlertől.

Az izraeli miniszterelnök még a stockholmi értekezlet előtt kijelentette: a Haider-féle párt kormányzati szerepe nem maradna következmények nélkül az osztrák-izraeli viszonyban.

A délelőtti ülésen mondott beszédet Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter. Stumpf felidézte, hogy Magyarországon vidékről 450 ezer zsidót szállítottak haláltáborokba. A Raoul Wallenberg által kiadott vízumok azonban sok ezer embert mentettek meg.

A miniszter hozzátette: a magyar jog szigorúan büntet mindenféle faji gyűlöletkeltést. A törvény hatálya alá esik minden olyan tevékenység, amely a holokauszt nyilvános tagadásával a zsidóság elleni hangulatkeltésre alkalmas.

Poul Nyrup Rasmussen dán miniszterelnök közölte:
"Nem tettünk meg mindent a jelenkori népírtások megakadályozására: Kambodzsában, Ruandában, Boszniában is előfordultak a náci időkre emlékeztető, etnikai indittatású tömeggyilkosságok" - írta a CNN.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)