Járványveszély fenyeget a csecsen menekülttáborokban

Az orvosok szerint az influenza pillanatok alatt elterjed a zsúfolt ingusföldi táborokban, és tbc-járvány is fenyeget. Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön Moszkvába utazik, hogy ott a csecsen helyzetről tárgyaljon többek között Vlagyimir Putyin ügyvezető orosz elnökkel.

Az ingusföldi menekülttáborokban élő csaknem negyedmillió menekült fele beteg. Kibontakozott az influenzajárvány, amely megtizedelheti az embereket. A menekültek sátrakban laknak, és hetek óta mínusz 10 fok alatti fagyokat mérnek. Az élelmiszer- és az egészségügyi ellátás sem megfelelő. Hiány van a gyógyszerekből, ezért sokan népi módszerekkel kúrálják betegségeiket. Az NTV orosz tv-társaságnak nyilatkozó orvosok szerint Moszkva egyre kevesebb segélyt küld az ingusföldi táborokba, hogy ezzel is hazatérésre ösztökélje a menekülteket, akik azonban sorsuk még rosszabbra fordulásától rettegnek.

Csütörtökön, a Groznij ellen indított ostrom tizedik napján is heves harcok dúltak a városközpontban. Az arguni és a vegyenói szorosokban ugyancsak kemény összetűzések folynak az uralkodó magaslatok birtoklásáért, s az orosz erők több kitörési kísérletet hiúsítottak meg. A szorosokban az orosz-grúz határt ellenőrző határőrök kétszer is harcba keveredtek muszlim osztagokkal.

Valerij Manyilov vezérezredes, az orosz vezérkari főnök első helyettese az orosz állami televíziónak azt nyilatkozta, hogy még 2-3 hónapig is elhúzódhatnak a hadműveletek. A tábornok szavai szerint Groznijt háromezer fegyveres - elsősorban külföldi zsoldos - védi. Szergej Jasztrzsembszkij elnöki tanácsadó nyilatkozatában pedig illegitimnek minősítette Aszlan Maszhadov csecsen elnököt, s megerősítette, hogy Moszkva nem tárgyal vele.

Kofi Annan ENSZ-főtitkár csütörtökön háromnapos látogatást kezd Moszkvában. Annan tárgyal Vlagyimir Putyin ügyvezető elnökkel. A találkozó fő témája a csecsenföldi viszály lesz. Annan előzőleg kijelentette: aggódik a védtelen és ártatlan polgári lakosságért, és az ENSZ minden tőle telhetőt megtesz a segélynyújtás terén. Annan találkozik a parlament mindkét házának elnökével is.

Az orosz hírügynökség szerint az 1994-96-os csecsenföldi háború alatt az orosz fegyveres erők 2941 katonát vesztettek és 17 892 sebesült volt.
Az orosz erők Groznijban egyre közelebb kerülnek a városközponthoz, déli irányból házról házra nyomulnak előre, de a csecsen orvlövészek sok áldozatot szednek . Egy Csecsenföldön gyógyuló sebesült katona szerint az áldozatok valóságos száma meghaladja a hivatalosan beismertet.

(MTI)

Ajánló:

Korábban:

(2000. január 26.)