London és Washington kémkedik Európa ellen a Le Soir szerint

A Le Soir belga lap csütörtöki számában egy olyan jelentésről számol be, amiből az derül ki, hogy Amerika, Nagy-Britannia közreműködésével, kémkedik az EU országai ellen. A jelentés februárban kerül az Európai Parlament emberi jogi bizottsága elé.

Az Egyesült Államok egy műholdrendszer és Nagy-Britannia segítségével kémkedik az Európai Unió országai ellen. Lehallgatja az ott zajló telefonbeszélgetéseket, elolvassa a faxokat, és figyel minden létező kommunikációs eszközt, különös tekintettel a kereskedelmi és politikai élethez kötődőkre - állítja csütörtöki számában a Le Soir. A belga lap egy műszaki szakértői jelentésre alapozza beszámolóját. A jelentés februárban kerül az Európai Parlament emberi jogi bizottsága elé. Az újság szerint a jelentés bizonyítja, hogy az Echelon néven több mint ötven évvel ezelőtt építgetni kezdett rendszer létezik és működik.

Az Európai Parlament két évvel ezelőtt már behatóan foglalkozott a témával, amikor egy munkacsoportja határozatot fogalmazott meg az Echelonnal kapcsolatban. Az EU végrehajtó bizottságának akkori illetékese, Martin Bangemann akkor azt mondta, hogy a brüsszeli testületnek nincs tudomása arról, hogy az Egyesült Államok fejlett lehallgatórendszerrel bizalmas adatokat tudna meg az Európai Unióról. Az Európa Parlament végül 1998 szeptemberében határozatot fogadott el, amelyben felszólította a tagállamokat, hogy építsenek ki korszerű adatvédelmi rendszereket. A parlament szerint csak így előzhető meg a megfigyelőrendszerrel való visszaélés. A strasbourg-i határozat szerint az EU-amerikai kapcsolat romlásához is vezethet az Echelon további szabályellenes működtetése.

A Le Soir az Európai Unión belüli politikai botránynak nevezi azt, hogy - amennyiben a jelentés igaz - az amerikai megfigyelést az EU-tag britek is segítik chicksandsi és cheltenhami bázisaikon keresztül. A jelentés szerint 120 angol-amerikai műholdas kémrendszerből 40 nyugati államokra irányul. A lap szerint a kódolás sem megoldás a rendszer ellen, mert a legnagyobb kódkészítő vállalatok is kapcsolatban állnak az érintett amerikai hatóságokkal, és maguk segítenek az üzenetek olvasásában. A jelentés szerint a kábelek, a mobiltelefonok, az internet, sőt az irídiumos műholdas telefonok is részét képezik annak a halmaznak, amelyhez a rendszer működtetői hozzáférnek.

(MTI)

Ajánló:

A címlpon ott van a kémkedésről szóló ciikk, franciául.