Nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki Pavel Borogyin ellen

Svájcban nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki a Kreml gazdasági hivatalának volt vezetője, Pavel Borogyin ellen. A svájci hatóságok vizsgálnak egy orosz pénzmosási ügyet, a mostani elfogatási parancs ennek az eredményeként született.

Egy neve elhallgatását kérő svájci vizsgálóbíró csütörtökön azt mondta, hogy Bernard Bertossa genfi főügyész bocsátotta ki néhány napja az elfogatási parancsot Borogyin ellen, s várhatóan a közeli napokban további két személyre is kiterjesztik a parancs érvényét.

A svájci hatósági lépések összefüggnek azzal a vizsgálattal, amelyben azt igyekeznek kideríteni: valóban fizetett-e sápot orosz kormánytisztviselőknek a svájci székhelyű Mabetex építővállalat. Mind a Kreml, mind a Mabetex tagadja, hogy köze lenne ilyen ügyhöz, amelynek egyik fejleményeként Svájcban számos bankszámlát befagyasztottak.

A jelenlegi ügyvivő orosz elnök és kormányfő, Vlagyimir Putyin elbocsátotta a Kreml adminisztrációjából Borogyint az e hónap elején végrehajtott átszervezéskor. A gazdasági hivatal volt vezetője azonban nem került ki a moszkvai kormányzatból, mivel ő a kinevezett államtitkára a leendő orosz-fehérorosz uniónak, amelynek
létrehozásáról december 8-án a két volt szovjet tagköztársaság elnökei szerződést írtak alá.

Pavel Borogyinnak a Kreml gazdasági hivatala vezetőjeként keze alá tartozott a többek között hotelek, fürdőhelyek, dácsák alkotta, több százmillió dollár értékű vagyonból álló hatalmas Kreml-birodalom. Borogyin közel állt az államfői tisztéről december 31-én leköszönt Borisz Jelcinhez.

(MTI)

Korábban:

(2000. január 10.)