Pénzbüntetéssel sújtották Ehud Barak pártját

Eliezer Goldberg izraeli állami számvevő csütörtökön 1,3 millió dolláros pénzbüntetésre ítélte Ehud Barak kormányfő Egy Izrael nevű politikai tömörülését. A párt megsértette a pártfinanszírozási törvényt.

Eliezer Goldberg izraeli állami számvevő 5,5 millió sékel összegű (1,3 millió dollárt kitevő) bírságra ítélte a politikai szervezetet, amely szerinte 10,9 millió sékel juttatást kapott törvénybe ütköző módon. Goldberg, aki az izraeli legfelsőbb bírói testület tagja, közölte azt is, hogy átadta a jelentést Eljákim Rubinstein főügyésznek. Bár a számvevő nem indítványozott igazságügyi eljárást a miniszterelnök pártja ellen, a főügyész mégis rendőrségi vizsgálatot rendelt el az Ehud Barak választási hadjáratát szolgáló pénzek tisztázására.

Vannak pártok, amelyek bizonyos egyesületek felhasználásával megsértették a törvényeket - jelentette ki Goldberg, akinek szavait az izraeli rádió egyenesben közvetítette, amikor átadta a politikai
pártok pénzügyi finanszírozásáról készített jelentését az izraeli parlament ügyvezető elnökének. A számvevő név szerint az Egy Izraelt említette. Goldberg közlése szerint a legutóbbi választásokon indult 31 párt és egyéb formáció közül tizenkettő betartotta a rendelkezéseket, a többiek viszont súlyos törvénysértéseket követtek el.

(MTI)

Ajánló:

(angolul)