Tovább dagad a CDU pénzügyi botránya

Roland Koch hesseni CDU-elnök csütörtöki tájékoztatója szerint a konzervatív uniópárt hesseni szervezete a 80-as években az eddig bevallottnál jóval nagyobb összeget menekített külföldre.

Mint Wiesbadenben tartott sajtóértekezletén Koch elismerte, a hesseni CDU 1983-ban összesen 19,2 millió márkát vitt ki külföldi bankokba. Az összeget készpénzben vették föl a frankfurti Metallbank számláiról, s csupán 1,5 millió került vissza a nevezett bankba. A tíz nappal ezelőtti tájékoztatón Koch és elődje, Manfred Kanther még csupán 8 millió márka külföldre menekítését ismerte be.

A hesseni CDU-elnök szavai szerint elődje azt mondta neki, hogy nem emlékszik rá, és megmagyarázni sem tudja, miként nőtt több mint kétszeresére a külföldre vitt pártvagyon. A csütörtöki sajtóértekezleten nem derült ki, honnan származtak a hesseni CDU milliói, s hová tűnt a vagyonból 17,7 millió márka. Koch elmondta: az üggyel kapcsolatban mielőbb felvilágosítást vár Horst Weyrauchtól, a CDU országos központjának korábbi könyvvizsgálójától és adótanácsadójától.

Weyrauchnak sok dolga lesz a következő hetekben: a kétes eredetű pártadományok és fegyverexportok hátterét vizsgáló parlamenti ad hoc bizottság csütörtökön úgy döntött, hogy elsőként őt idézi meg tanúnak. A testület március 16-án akarja meghallgatni Weyrauchot és a CDU bonni központjának volt főosztályvezetőjét, Hans Terlindent. Utánuk következne a sorban a CDU egykori pénzügyi megbízottja, Uwe Lüthje és az uniópárt korábbi kincstárnokai, Walther Leisler Kiep és Brigitte Baumeister.

A bizottság az SPD és Zöldek által delegált tagok szavazataival elutasította a CDU-tagok követelését, amely azt célozta, hogy elsőként Helmut Kohlt hallgassák meg. Az SPD nézete szerint ennek semmi értelme nincs mindaddig, amíg Kohl nem hajlandó megnevezni azokat a személyeket, akiktől annak idején kétmillió márka adományt vett át készpénzben.

(MTI)

Ajánló:

Az [*****] összeállítása